Problema învelișului albicios din cavitatea bucală a bebelușului este frecvent ridicată de mămicile fără experiență, iar ca să le venim în ajutor, avem sfatul unui medic stomatolog din România, cu o experiență de 10 ani în domeniu. Este vorba despre Letiția Raiciu, care a devenit mamă recent și a publicat pe un blog de parenting o metodă eficientă de curățare a gurii bebelușului.
Cavitatea bucală a unui bebeluș trebuie curățată zilnic din două motive: primul este preventiv iar al doilea ca tratament, dacă este cazul de așa ceva. Bebelușii regurgitează destul de des, iar resturi de lapte (mici cheaguri albe) și puțin lichid gastric ajung înapoi în guriță și rămân o perioadă “blocate” între pliurile mucoaselor, sub limbă, în obraji, pe limbă. Iar epitetiile orale (mucoasele) trebuie să fie cât mai curate pentru a nu se dezvolta bacterii și fungi. Aceasta este motivația preventivă.
Tratament cu glicerină și preparate farmaceutice pe bază de Stamicin
”De multe ori am auzit diagnosticul de “limbă albă”, “limbă încărcată” și “stomatită” de obicei micotică. La stomatită pediatrii cam recomandă tratament cu glicerină simplă sau combinată cu Stamicin, într-un preparat farmaceutic”, spune Letiția Raicu în postarea sa pe blog.
Se pare că acest tratament nu este chiar atât de eficient...
”Deși sunt medic stomatolog, ca mamă am crezut instant diagnosticul primului pediatru referitor la stomatita micotică. M-am gândit că fiecare medic este as pe specialitatea lui și n-am îndrăznit să mă contrez. Pornind de la o simplă… limbă albă. Am efectuat tratamentul, de igienizare zilnică cu glicerină și Stamicin și… surpriză! Limba copilului a rămas, după câteva saptămâni, la fel de albă. La fel și cu glicerina simplă, pe care mulți medici recomandă să o puneți pe suzetă.
De atunci am zis să am încredere în cunoștințele și experiența mea ca stomatolog, căci stomatita este o afecțiune gravă care arată și se manifestă cu totul altfel. Pentru părinții ce se întreabă cum se manifestă stomatita, vă spun pe scurt că ea înseamnă inflamația întregii cavități bucale (mucoasa obrajilor, planșeul limbii, limba, cerul gurii) cu aspect intens roșiatic, umflat și cu simptome din partea copilului: durere la atingerea limbii, în timp ce mănâncă și înghite, câteodată ușoare sângerări și un miros neobișnuit al gurii. Poate fi de cauză bacteriană sau fungică, micotică. De obicei mamele constată că bebelușul nu mai dorește să mănânce și plânge mult, nervos și fără motiv.”, a mai adăugat medicul stomatolog.
Tocmai de aceea, gurița copilului trebuie îngrijită încă din primele zile de viață.
Necesarul pe care trebuie să îl ai la îndemână atunci când curăți gura bebelușului:
– comprese sterile din tifon de dimensiune 7,5 x 7,5 cm sau 10 x 10 cm (am încercat și cu cele de 5 x 5 însă sunt prea mici). Tifonul poate fi clasic (cereți comprese netăiate) sau de tip nețesut.
– o fiolă de ser fiziologic de 5 ml (sau glicerină preparată, dacă ați primit această indicație)
– degetul arătător (indexul) al mâinii drepte (sau mâna considerată mai abilă)
Vezi tehnica detaliată în materialul video de mai jos:
Sursa: mamaplus.md