La vârsta de 6 luni a bebelușului, atunci când începe etapa de diversificare a alimentației, ar fi bine să introduci și iaurtul în meniul celui mic. Este o sursă bună de proteine, grăsimi, calciu, magneziu și bacterii benefice - fiind bine acceptat de bebelusi si copii de toate vârstele. În supermarket vei găsi multe categorii de iaurturi - unele sunt special pentru bebeluși, altele sunt fără limită de vârstă... Noi nu îți vom recomanda niciunul dintre iaurturile pentru bebeluși din supermarket, din anumite motive pe care le vom menționa în articolul de față.
Deși produsele lactate sunt unul dintre potențialii alergeni, nu există dovezi că întârzierea introducerii iaurtului ajută la prevenirea alergiilor alimentare în viitor. Atentie, iaurtul nu este primul aliment recomandat bebelușilor, deoarece are un conținut scăzut de fier. Bebelușii au nevoie de o varietate de alimente bogate în fier pentru a-și satisface nevoile nutriționale, mai ales dacă sunt încă alăptați. Dar, de îndată ce consumă câteva solide prin rotație, nu ezita să introduci iaurtul și alte produse lactate, cum ar fi brânza sau chefirul.
Laptele de vacă sau de capră ca băutură principală nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 1 an. Bebelușii trebuie să bea lapte matern sau formulă, astfel încât să poată obține nutrienții de care au nevoie. Păstrează laptele matern sau formula ca băutură principală pentru moment.
Iaurt gras sau slab/scăzut în grăsimi?
Iaurtul integral (cu toate grăsimile) este mai bun. Copiii sub doi ani au nevoie de multă grăsime în alimentație, inclusiv grăsimi saturate sau grăsimi animale. De fapt, jumătate din caloriile din laptele matern provin din grăsimi, majoritatea fiind saturate.
Grăsimile sunt o sursă importantă de energie și sunt vitale pentru dezvoltarea creierului. Produsele lactate sunt o sursă fantastică de grăsime pentru bebeluși și copii mici. Desigur, este în regulă dacă un bebeluș mănâncă din când în când iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi, dar dacă este o gustare zilnică, cel mai bine este să alegi iaurtul cu grasime integrală.
Iaurt simplu sau cu diverse arome?
Iaurtul simplu este cel mai bun. Majoritatea bebelușilor sunt foarte deschiși la noi arome în primul an din viața lor și sunt dispuși să încerce cam totul. Deci, să profităm la maximum de asta. Dacă bebelușul mănâncă deja iaurturi aromate, încearcă să faci o alternativă de casă adăugând piure de fructe la iaurtul simplu. Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea adaosului de zahăr până la 2 ani. Cele mai multe iaurturi aromate de pe rafturile magazinelor alimentare conțin zahăr adăugat sau zaharoză.
Iaurtul, la fel ca orice alt produs lactat, conține și zahăr din lactate, lactoză. Nu este nevoie să-i limitezi cantitatea, este un tip de zahăr natural, așa că nu-ți face griji.
Cum ne dăm seama cât de mult zahăr conține un iaurt?
Toate zaharurile adăugate, adică zaharurile care nu apar în mod natural, sunt etichetate ca atare, pe lista ingredientelor din spatele ambalajului.
Iaurt grecesc sau obișnuit?
Oricum este bine. Iaurtul grecesc se face prin strecurarea iaurtului obișnuit. Ca rezultat, este mai concentrat, cu mai multe proteine și puțin mai puțin sodiu natural. Iaurtul grecesc tipic oferă aproximativ 15-20 de grame de proteine într-o porție de 170g față de aproximativ 9 grame în iaurtul obișnuit. Te întrebi dacă trebuie să sporești aportul de proteine al bebelușului? Majoritatea nevoilor sale de proteine sunt satisfăcute de laptele matern și de formulă până la vârsta de 1 an și, după aceea, o mare parte din proteine va proveni din lapte. Așadar, este puțin probabil ca bebelușului tău să nu-i fie suficiente.
Dar, dacă ai un copil mic pretențios care nu mănâncă o mulțime de alimente bogate în proteine, este logic să treci la iaurtul grecesc.
Ar trebui să iau în considerare conținutul de sodiu al iaurturilor?
Nu chiar. Iaurtul are o cantitate foarte mică de sodiu natural, dar nu este mult, deci nu este nevoie să cauți o alternativă cu conținut scăzut de sodiu. Iaurturile grecești au mai puțin sodiu, deoarece se elimină împreună cu zerul, lichidul care rămâne după ce iaurtul se strecoară.
Iaurt bio sau iaurt obișnuit?
Bio dacă este posibil. În timp ce toate iaurturile conțin bacterii active prietenoase, iaurtul bio a fost stimulat de tulpini rezistente suplimentare, care au șanse mai mari de a supraviețui mediului acid din stomac.
Iaurt sau chefir?
Chefirul este o băutură din lapte fermentat, asemănătoare cu iaurtul de băut. Din punct de vedere nutrițional, seamănă foarte mult cu iaurtul, cu excepția faptului că este o sursă mai puternică de bacterii benefice și, de asemenea, de drojdie.
Deci, care este cel mai indicat iaurt pentru bebe?
Cel mai bun iaurt pentru bebelușul tău este iaurtul grecesc simplu sau iaurtul obișnuit. Dacă găsești bio cu tulpini suplimentare de bacterii, este și mai bine.
Cum servești iaurt copilului?
- Dacă oferi piureuri bebelușului, încearcă să le amesteci cu iaurt, astfel încât să stimulezi nutriția.
- Presară scorțișoară sau chimen pentru a spori varietatea.
- Utilizează iaurtul ca sos pentru alimentele tip degețel.
- Se poate servi cu piure de fructe, avocado sau cartofi dulci, morcovi la cuptor.
- Se utilizează în smoothie-uri.