mamaplus

Greutatea bebelușului crește de trei ori de la naștere și până la vârsta de un an

-
//
11.03.2021

Nașterea unui copil este un eveniment extrem de important și așteptat de întreaga famiilie. Ca să vă bucurați de creșterea și dezvoltarea lui armonioasă, ar fi bine să respectați câteva reguli esențiale și recomandări date de specialiști. Totodată, este necesar să cunoașteți și câțiva factori implicați în acest proces: genetici, constituționali, afectivi şi patologici (stres, boală, oboseală).

„Creşterea nou-născutului în greutate este importantă în primul an de viață, copilul practic triplându-şi greutatea la vârsta de un an. Spre exemplu, în primele patru luni de viață, sugarul creşte în medie cu 750 grame pe lună, astfel încât un micuț de patru luni, care s-a născut cu o greutate de trei kilograme îşi dublează greutatea. Între patru şi opt luni creşterea medie este de 500 g/lună, iar între opt şi 12 luni creşterea medie este de 250 g/lună. Desigur, unii sugari alimentați la sân pot creşte mai mult decât atât, fără ca aceasta să fie considerată o creştere excesivă”, explică medicii ginecologi-obstetricieni.

Rețineți, totuși, că bebelușii consumă caloriile într-un ritm diferit, în fucție de metabolismul fiecăruia și de tonusul corpului. Unii copii iau în greutate mai repede decât alții, în timp ce alții câștiga mai mulți centimetri în înălțime decât semenii lor. Toate aceste elemente trebuie avute în considerare atunci când afirmăm despre copilul nostru că nu are un ritm normal de creștere.

Amintiți-vă, de asemenea, și că personalitatea fiecăruia va influența rata de creștere. Dacă este un copil căruia îi place să-și petreacă timpul stând pe spate și observând ce se întâmplă în jurul lui, atunci va lua mai repede în greutate decât un bebeluș activ care nu stă locului nicio clipă.