mamaplus

Dr. Mihai Craiu atenționează asupra unei infecții periculoase: ”Este a 5-a cauză de deces la copiii sub 5 ani”

-
//
10.03.2022

Infecția cu rotavirus poate evolua extrem de sever la sugari, fiind prima cauză de deces, în cazul formelor letale de diaree cu deshidratare, atrage atenția medicul pediatru Mihai Craiu. Specialistul atenționează că imunitatea se dezvoltă odată cu fiecare episod de infecție, astfel încât infecțiile ulterioare sunt mai puțin severe, iar adulții rareori sunt afectați. Rotavirusul, la sugari și copiii mici, cauzează semne de gastroenterită cu diaree severă, apoasă și vărsături.

„Diareea reprezintă încă, la nivel global, o amenințare majoră la adresa stării de sănătate. Este a 8a cauză de deces, la toate vârstele, la nivel global – se estimează că apar cel puțin 1.6 milioane de decese anual. Este a 5a cauză de deces la copilul cu vârstă sub 5 ani.

Acestea sunt motivele pentru care m-am îngrijorat când am realizat că au început să crească semnificativ, în toată țara (dar și la noi în spital), cazurile de diaree severă, mai ales cu rotavirus”, a transmis și medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Diareea la sugari, simptome și tratament

  • Trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini, chiar dacă, în euforia ridicării restricțiilor privind COVID-19, avem impresia că putem renunța la această precauție.
     
  • Să recunoaștem rapid semnele de gastroenterită. Uneori un copil cu enterită rotavirală are, la debutul bolii, doar febră, stare de rău și vărsături. FĂRĂ diaree!
     
  • Trebuie să ne gândim că este posibil să fie infecție cu rotavirus dacă sunt scaune diareice cu un miros extrem de neplăcut, asemănător ouălelor stricate (de obicei la sugar scaunele miros a lapte acru).
     
  • Trebuie să recunoaștem rapid deshidratarea severă. Sugarul deshidratat va fi mai apatic, somnolent (sau din contră cu accese de agitație urmate de perioade de somn inexplicabile), încercănat, fără lacrimi, cu buze uscate și limbă “prajită”, cu pliu cutanat leneș. De mare alarmă este scaderea drastică a cantitații de urină. Un sugar normal udă cam 6 pamperși pe zi. Dacă scade mult cantitatea de urină NU E BINE!
     
  • Ar fi de folos să discutăm cu medicul de familie despre vaccinul împotriva enteritei rotavirale. Acesta este foarte eficient. De exemplu în Australia, unde se utilizează vaccinul de 15 ani, au scăzut cu 71% numărul de spitalizări pentru rotaviroză si cu 77% prezentările la Compartimentul de Urgențe pentru diaree cu rotavirus.