mamaplus

De ce plânge nou-născutul în timpul somnului, fără să se trezească?

-
//
23.12.2021

Somnul unui nou-născut nu seamănă deloc cu somnul nostru. În primul an de viață, bebelușul trebui să învețe atât de multe lucruri noi, încât creierul lui este mereu antrenat în diverse procese. Sortarea noilor informații și consolidarea abilităților dobândite necesită multă energie, care poate fi acumulată doar în timpul somnului. Uneori, în acest proces intervine agitația acumulată de copil în timpul zilei. Prin urmare, s-ar putea să plângă în timpul somnului, fără să se trezească.

Somnul bebelușilor constă din episoade de scurtă durată (40-45 de minute). Nou-născuții intră întâi în somnul REM, iar după 3 luni își încep somnul cu varianta non-REM, un model pe care îl păstrează pentru tot restul vieții. În timpul somnului, bebelușii pot avea vise scurte, activitatea creierului fiind intensă.

În timp ce adulții trec de la o fază la alta a somnului, fără să simtă acest lucru, sistemul nervos al nou-născuților nu este complet dezvoltat și, prin urmare, cei mici se trezesc după fiecare etapă. Dar, din ce cauză încep să plângă?

Imaginați-vă că dormiți dulce, vă simțiți confortabil și la un moment dat vă treziți brusc, iar în jur e întuneric și nu înțelegeți unde vă aflați și ce se întâmplă. Sentimentul de siguranță dispare imediat, instalându-se frica și anxietatea. Acum vă este mult mai ușor să înțelegeți de ce plâng nou-născuții, nu-i așa?

În situația descrisă mai sus, un adult va aprinde lumina și va încerca să găsească motivul neliniștii sale. Nou-născutul poate reacționa doar prin plâns, fiind unicul său instrument de comunicare la această vârstă. Astfel, micuțul încearcă să-ți spună că îi este frică și are nevoie de căldura și susținerea ta. Pediatrii spun că fiecare al doilea nou-născut se trezește noaptea în hohote de plâns, iar fiecare al treilea face acest lucru de cel puțin trei ori pe noapte.