mamaplus.md

De ce nu trebuie să-i dai niciodată apă unui bebeluș mai mic de 6 luni?

-
//
23.01.2019

Dacă ești părinte, unchi, mătușă sau bonă, cu siguranță știi că nu trebuie să dai apă sugarilor mai mici de 6 luni. Organismul uman este compus din 65% lichid. Recomandarea conform căreia o persoană trebuie să bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi, nu este valabilă în cazul bebelușilor.

mamaplus.md

Un fenomen pur fiziologic

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este foarte dăunător să dai apă bebelușului, din mai multe motive.

Un copil este compus din 75% apa și rinichii săi nu sunt la fel de funcționali ca la un adult și dacă se depășește limita naturală, rinichii lui vor fi nevoiți să muncească mai mult.

Având în vedere dimensiunea și greutatea micuțului, rinichii nu vor avea alta opțiune, în fața excesului de apă, decât să trimită lichidul în sânge.

Apa va avea tendința de a dilua sodiul natural prezent în sângele acestuia și așa poate apărea hiponatremia, tulburare care are ca rezultat o activitate anormală a creierului, o scădere a temperaturii corpului, greață și, în unele cazuri poate ajunge până la convulsii.

Apa administrată unui copil sub 6 luni, chiar și în doze mici, poate fi vectorul multor infecții, mai ales atunci când este de la robinet. Consecințele pot fi dramatice, de la diaree care provoacă deshidratare la encefalită (o inflamație a creierului) prin intermediul altor paraziți (criptosporidium, amoeba, salmonella).

„Copilul primește din laptele matern sau din formula pentru sugari tot ce are nevoie pentru a-și satisface nevoia de sete, chiar și într-o zi foarte calduroasă.”, spune dieteticianul Kathy Zeratsky de la Clinica Mayo din Statele Unite.

Un studiu elvețian a dovedit că laptele matern acoperă toate nevoile alimentare ale unui bebeluș.

Sursa: parintidenota10.ro