Sindromul morții subite a bebelușului nu poate fi explicat, întrucât se produce în rândul sugarilor aparent sănătoși, mai mici de 1 an. În asemenea cazuri se include autopsia, examinarea locului unde a avut loc decesul și analiza istoricului social și clinic al copilului. De obicei, moartea subită a bebelușului survine în timpul somnului, iar perioada de risc maxim este între 2 și 4 luni.

În SUA sunt dovedite peste 3500 de decese ANUAL ale sugarilor în somn! Din păcate, așa cum mereu viața ne dovedește ideea cu „mie nu mi se poate întâmpla”, este valabilă doar un timp limitat.

Pentru a evita astfel de nenorociri, părinții trebuie să ia în considerare următoarele sfaturi:

  • ce spune Academia Americană de Pediatrie: Practice the ABC’s of safe sleep: Babies should always sleep Alone, on their Backs, in a Crib. Deci SINGUR, PE SPATE, ÎN PĂTUȚ!
     
  • întotdeauna poziția corectă este PE SPATE, niciodată pe o parte sau pe burtă. Crește dovedit riscul de moarte subită la sugari. Dacă este suficient de mare astfel încât să se răsucească de pe burtă pe spate și înapoi, sugarul poate fi lăsat să doarmă pe burtă, dacă preferă poziția, dar ATENȚIE: fără să existe păturici în jur, să fie înfășat etc. Să NU existe nicio altă posibilitate de sufocare accidentală.
     
  • salteaua să fie fermă, să nu existe posibilitatea să se afunde în ea. Cearceaful de pat bine întins și potrivit ca și dimensiuni, exact pe dimensiunea saltelei. Nu se pune NIMIC între cearceaf și saltea (păturica de exemplu).
     
  • înfășatul poate fi o idee, calmează mult un sugar agitat, atâta timp cât nu este legat fedeleș și cât timp, chiar și așa este așezat să doarmă pe spate. De îndată ce un copil se poate răsuci NU se mai indică înfășatul.
     
  • orice pernuță, păturică, plăpumioară, jucărie de pluș, cuvertură, acele jucării de confort - toate sunt considerate cu risc potențial, de aceea, mai ales cât sunt foarte mici trebuie să NU existe în pătuțul sugarului.

  • dacă sugarul adoarme în legănel, în sling, rucsac de purtat, scoică de mașină, atunci este recomandat să fie mutat în pătuț. Există cazuri când au murit copii care dormeau în dispozitive de purtare pentru că, mici fiind, le cade capul în față și apare o obstrucție mecanică astfel încât mai puțin aer le intră în plămân.
     
  • actualele recomandări spun că, ideal până la 1 an, cel puțin până la 6 luni sugarul să doarmă în aceeași cameră cu părinții, nu și în același pat. Apropo de co-sleeping cu pătuțul lipit, americanii sunt foarte fermi cu dormitul în același pat cu copilul și avertizează în plus asupra unor situații particulare în care sub nicio formă nu se încurajează această practică: copilul are sub 4 luni, este prematur, cineva dintre cei doi părinți este fumător, unul dintre părinți a consumat alcool, unul dintre părinți ia pastile care îi facilitează somnul, în pat sunt pături sau plapumă care îl pot sufoca pe copil etc.
     
  • nu supraîncălziți copiii! Aceștia sunt extrem de sensibili dacă este prea cald în cameră sau dacă sunt prea îmbrăcați. Dacă vi se pare că îi este frig folosiți saci de dormit, în care mâinile sunt întodeauna libere. În general, îmbrăcați-i ca pe dumneavoastră, maximum cu un rând de haine în plus.
     
  • suzeta! Bietul obiect atât de controversat și de hulit este din ce în ce mai recomandat în toate ghidurile de somn. Este demonstrat faptul că utilizarea suzetei reduce riscul morții subite, este recomandat să nu fie pusă din nou în gura copilului dacă acesta a adormit și suzeta a căzut. Este în regulă și dacă sugarul nu dorește suzeta, nu trebuie să insistați. De asemenea, nu lăsați copilul să doarmă cu suzeta atașată de vreo haină sau păturică, există același risc de sufocare sau strangulare. Mulți părinți folosesc tot felul de „cordoane” pentru suzetă, din bucăți de lemn sau diverse alte materiale, toate având risc de a se rupe și înghiți accidental sau de dimensiuni prea mari, astfel încât se pot răsuci în jurul gâtului copilului.