Atât de finuțe și drăgălașe, hăinuțele pentru bebeluși le atrag ca un magnet pe proaspetele mămici și cele care se pregătesc să-și aducă pe lume copilașii. Cu siguranță, tentația de a cumpăra cât mai multe hăinuțe este destul de mare, însă cel mai rezonabil ar fi să nu vă prea grăbiți să supraîncărcați garderoba. Motivul este unul simplu: copilașii cresc, văzând cu ochii. Haideți să vedem însă, care sunt principalele criterii de achiziționare a hăinuțelor pentru nou-născuți.
Ce mărime?
În funcţie de greutatea estimată la controlul medical, vei şti dacă are rost să cumperi hăinuţe foarte mici sau nu. Mărimile pentru primele 3 luni sunt de la 50 la 62, dar unii bebeluşi vor trece chiar mai repede la o mărime mai mare.
Pentru un bebeluş de greutate medie la naştere, mărimea 56 este potrivită. Totuşi, cel mai probabil după prima lună, aceste hăinuţe îi vor fi deja fixe, aşa că nu e cazul să cumperi foarte multe. Dacă estimările îţi spun că vei avea un bebeluş peste medie, ar fi o idee bună să achiziţionezi direct haine mărimea 0-3 luni/62 cm.
Câte haine?
O listă de bază, care să nu te oblige să speli zilnic şi să acopere nevoile în aceste luni, ar fi:
- Body-uri: aproximativ 6 bucăţi - dacă bebeluşul e născut vara, 2-3 body-uri cu mânecă lungă sunt suficiente. Pentru această perioadă alege body-urile care se închid cu capse pe lateral, sunt mai uşor de folosit la un bebeluş atât de mic. Dintre ele, 2 bucăţi cu un design mai deosebit, pentru ieşit la plimbare, sunt suficiente.
- Salopete: 3-4 bucăţi – cu picior sau fără, în funcţie de sezon şi de preferinţele tale. Sunt practice atât pentru stat în casă, cât şi pentru somn.
- Pantaloni: 3 perechi – cu picior sau fără (pantalonaşii întregi/cu picior sunt practici în primele luni, pentru că şosetuţele stau mai greu în picioruşe agitate)
- Un cardigan sau două/ o jachetă
- Salopetă groasă, dacă bebeluşul este născut în sezonul rece
- Hăinuţe deosebite: cămăşuţe, blugi, rochiţe, seturi deosebite – poţi limita aceste ţinute la 2 bucăţi. În primul rând pentru că nu sunt foarte comod de folosit, dar şi pentru că, mai mult ca sigur, bebeluşul va primi cadouri de acest gen de la cei dragi (în general mămicile spun că au primit hăinuţe mai deosebite, nu neapărat din categoria celor practice.
- Accesorii: şosete groase sau subţiri, în funcţie de anotimp, 2 căciuliţe, pălărie de soare dacă e cazul (deşi bebeluşii foarte mici trebuie feriţi de soare), botoşei (dacă bebeluşul e născut în sezonul rece). Bavetele sunt şi ele de pus pe lista de cumpărături, fiind foarte utile chiar şi pentru bebeluşii foarte mici după ce au băut lapte sau când salivează excesiv.
- Pentru somn poţi opta fie pentru păturică, fie pentru sac de dormit.
Cât de gros îl îmbraci?
Este recomandat să îmbraci bebeluşul la fel cum te îmbraci tu, maxim un strat în plus, dacă e mai răcoare şi ştii că tu te îmbraci subţire de obicei. În cazul în care vei folosi un sistem de purtare, ţine cont că acesta este echivalentul a încă unui strat de haine, iar bebeluşul va beneficia şi de căldura oferită de corpul tău, aşa că nu îl îmbrăca foarte gros. Tot în momentele purtării bebeluşului nu opta pentru salopete sau pantalonaşi cu picior, pentru că acestea pun presiune pe tălpi şi nu permit aşezarea optimă în sistem.
Un alt element util în momentele folosirii marsupiului poate fi hanoracul pentru babywearing, chiar dacă acesta este de fapt parte din garderoba mamei îl protejează şi pe cel mic.
La ce să fii atentă?
Cel mai important aspect căruia trebuie să îi oferi atenţie atunci când vine vorba despre hăinuţe este materialul din care acestea sunt confecţionate. Pielea nou-născuţilor este foarte sensibilă, aşa că alege materiale naturale şi organice, care să protejeze şi să nu irite. Bumbacul organic, lâna sau mătasea sunt optime pentru un bebeluş. Pe lângă asta, o hăinuţă de calitate va rezista mult mai bine spălărilor repetate, fără a se scămoşa sau a se deforma.