Nu există dovezi științifice conform cărora râgâitul ar reduce semnificativ colicile. Eructația, gazele, colicile și vărsăturile sunt o problemă normală în primele câteva luni de viață. Cu toate acestea, dovezile empirice ale multor mame arată că râgâitul îl ajută pe bebeluș să-l calmeze, să doarmă mai bine și să fie mai puțin iritat. Prin urmare, râgâitul după masă la copii este o practică recomandată, mai ales dacă simptomele sunt foarte explicite.

Având în vedere cele de mai sus, iată câteva tehnici pentru a ajuta bebelușii, pe care le puteți folosi în timpul și după fiecare masă:

În picioare cu un prosop pe umăr

Este poziția clasică pentru eructația după hrănire. Stați în picioare și puneți bărbia copilului pe umăr. Este posibil să curgă puțin lapte, de aceea este indicat să folosiți un prosop pentru a evita pătarea hainelor. Odată ce vă aflați în această poziție, continuați cu următoarele:

  • Cu o intensitate blândă, loviți-l pe spate. Faceți-o într-o direcție de jos în sus, astfel încât să însoțiți tranzitul din interior spre exterior.
     
  • Pentru a obține acest lucru, puteți să-i bateți fundul de trei sau patru ori și apoi să urcați unul sau doi centimetri până când ajungeți la înălțimea pieptului.
     
  • Pentru a-l liniști, puteți încerca să mergeți și să faceți mișcări care fac ca bebelușul să se clatine.
     
  • Nu există un timp standard pentru a obține râgâitul după masă la copii. Faceți acest lucru până când observați că râgâitul se oprește.

Poziție verticală

Această tehnică este mai confortabilă. O puteți face pe un scaun sau balansoar. Acesta din urmă va ajuta la calmarea bebelușului. În acest caz, veți proceda după cum urmează:

  • Așezați copilul în poală și puneți palma pe pieptul lui. Înclinați-i ușor corpul, astfel încât o parte din greutate să cadă pe mâna care îl susține.
     
  • Cu cealaltă, mângâiați-i ușor pieptul. Pentru a face acest lucru, urmați trucul anterior al mișcărilor de jos în sus.
     
  • Aveți grijă să nu pierdeți controlul corpului bebelușului.

Dacă nu găsiți o poziție confortabilă, încercați să-l așezați pe genunchi sau pe o suprafață orizontală (ca un pat). Aveți puțină răbdare dacă nu se întâmplă nimic la început.

Pe jumătate întins în poală

Dacă tehnicile de mai sus nu funcționează, încercați să țineți copilul în poală. Nu ar trebui să fie în poziție orizontală. Trebuie să existe un unghi de 30 de grade.

  • Așezați bebelușul în poală și înclinați-l înainte.
     
  • Capul său este deasupra pieptului. Astfel, în caz că regurgitează puțin lapte sau mâncare, evitați problemele. Dacă este necesar, susțineți-i capul cu mâna.
     
  • Mângâiați-l cu blândețe. Terminați numai atunci când v-ați asigurat că nu mai există gaze.

Dezavantajul acestei tehnici este că nu sunteți conștienți de frecvența eructației. În primul caz, gura sugarului este foarte aproape de ureche, așa că știți că bătăile funcționează. Vă recomandăm să utilizați metodele în ordinea prezentată.

Când să mergeți la doctor?

Dacă simptomele persistă peste șase luni, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să consultați un specialist în căutarea unui diagnostic precis. Alergiile sau intoleranțele la anumite alimente pot declanșa episoade de acest tip și necesită tratament specific.

Desigur, dacă respectați vizitele la medicul pediatru în primele luni de viață, este probabil ca acest lucru să poată fi detectat devreme. Iată importanța de a merge la medic pentru îngrijirea sănătății copilului!

Dacă simptomele progresează și apar probleme mai grave, cum ar fi sângele în scaun sau febra, mergeți de urgență la medic!