Probabil ai auzit că masajul poate fi foarte extrem de benefic pentru bebeluși, ajutându-l nu numai să se relaxeze, ci și să se dezvolte normal și să crească sănătos. Într-adevăr, masajul este recomandat atât de medicii pediatri, cât și de către neonatologi, pentru că are numeroase beneficii.

Specialiștii susțin că poți să începi să-i faci masaj copilului tău încă din prima săptămână de viață, dar este important să fie efectuat corect.

Acest lucru înseamnă că mișcările trebuie să fie blânde, deoarece sistemul osos al copilului este fragil, iar pielea, în primele luni, este sensibilă și se poate irita foarte ușor. 
Iată câteva recomandări care îți pot fi de ajutor:

Pregătirea pentru masaj a bebelușului
Din cauza faptului că nu știu cum să efectueze corect un masaj sau din teama că ar putea să-i facă rău bebelușului, foarte mulți părinți evită să le facă masaj copiilor lor nou-născuți. Dacă este vorba despre primul copil, temerile sunt și mai mari. Specialiștii spun că, în prima lună de viață, masajul bebelușului ar trebui să fie ca o mângâiere, deoarece aceștia sunt destul de sensibili. După o lună sau două, se poate începe un masaj propriu-zis, efectuat, de asemenea,  cu multă blândețe. 

Încăperea trebuie să fie bine încălzită
Pentru ca micuțul tău să se simtă bine și să nu răcească, ai grijă ca încăperea în care o să-i faci masaj să fie bine încălzită (23-25 de grade). Bebelușul trebuie așezat pe pat sau pe o saltea mai rigidă, pe care poți pune un prosop sau o pătură moale.  
Un masaj efectuat după baie, îl va ajuta pe copilașul tău să aibă un somn liniștit și odihnitor.

Atenție!
Nu masa niciodată bebelușul imediat după ce a mâncat. Ține cont de faptul că acest lucru ar fi deranjant și pentru un adult. De asemenea, asigură-te că ai unghiile tăiate scurt și că ți-ai spălat mâinile. În cazul în care obișnuiești să porți inele sau brățări, ar fi indicat să le scoți. 

Cum se realizează masajul bebelușului?
Specialiștii spun că trebuie masate toate părțile corpului. Se începe cu picioarele, apoi se continuă cu burtica, brațele și spatele. Mâinile și picioarele nu se trag, ci se masează ușor, iar pentru fiecare parte a corpului pot fi folosite anumite tehnici:

Masajul picioarelor
Prinde piciorul bebelușului cu mâna stângă, iar cu dreapta efectuează un masaj al tălpilor, dinspre călcâi spre vârful piciorului. Dacă vezi că bebelușul se gâdilă, renunță la masajul tălpii și treci direct la picioare. Se procedează la fel: prinzi piciorul cu mâna stângă și masezi ușor de sus în jos, cu mișcări delicate, apoi prinzi piciorul cu ambele mâini și repeți această mișcare.

Masajul burticii
Efectueză mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.
Masajul brațelor
Ridică ușor brațul bebelușului și ține-l cu mâna ta stângă, apoi cu dreapta masează ușor, prin alunecare de sus în jos. Repetă mișcarea de trei - patru ori.

Masajul spatelui
Culcă bebelușul să stea pe burtică, apoi masează-l cu mișcări fine de la fund spre gât, apoi invers. După ce faci acest lucru de patru - cinci ori, poziționează-ți două degete (arătător și mijlociu) pe părțile laterale ale coloanei și trece-le de jos în sus de câteva ori, fără să apeși.

Care sunt beneficiile masajului pentru bebeluși?
Pe lângă faptul că îi relaxează, masajul are mult mai multe beneficii pentru copilași:
-previne constipația deoarece mișcările circulare pe burtică îmbunătățesc tranzitul intestinal;
-reduce nivelul de stres cauzat de toate lucrurile cu care cei mici intră în contact și pe care nu le cunosc;
-ameliorează durerile provocate de colici;
-crește calitatea somnului;
-stimulează circulația;
-creează o legătură emoțională puternică între părinte și bebeluș;
-ajută bebelușul să își fortifice musculatura.

Așadar, dacă ai un bebeluș și nu i-ai făcut încă masaj, ar trebui să nu mai stai pe gânduri și începi să-ți răsfeți micuțul!