Când eşti proaspăt părinte, fiecare zi vine cu o nouă experiență. Este normal să te simți copleşit sau intimidat în timp ce înveți să ai grijă de copilul tău. Nou-născuții par deosebit de fragili, motiv pentru care preocupările părinților privind siguranța bebeluşilor sunt justificate. Iar baia nou-născutului se numără printre cele mai stresante experiențe pentru proaspeții părinți.

Este important să înțelegi modul în care poți să te joci în siguranță cu un copil – înecarea accidentală este cauza pentru 30% dintre decesele neintenționate la copiii sub 4 ani. Cu toate acestea, părinții nu trebuie să se teamă atunci când le fac baie micuților. În schimb, printr-o educație adecvată, aceştia pot folosi practici sigure de îmbăiere şi pot scăpa de anxietate.

Stephanie Levine, medic pediatru, are 7 sfaturi pentru îmbăierea în siguranță a nou-născutului:

Prima baie după desprinderea bontului ombilical

Prima baie a nou-născutului ar fi bine să aibă loc după desprinderea bontului ombilical, ceea ce ar putea dura de la două săptămâni la două luni. Zona care înconjoară cordonul ombilical trebuie păstrată curată şi uscată pentru a evita infectarea. Nou-născuții nu se murdăresc cu adevărat şi pot fi şterşi cu un prosop şi un săpun blând în primele câteva săptămâni de viață.

Foloseşte un suport pentru cădiță

Până când bebeluşul poate să stea în funduleț, fără ajutor, foloseşte un suport cu formă anatomică pentru cadă. Aceasta este cea mai sigură şi mai uşoară modalitate de a îmbăia un nou-născut. În cadă să fie apă doar de câțiva centimetri. Spală bebeluşul uşor cu mâna. Majoritatea copiilor nu vor putea să stea în cadă fără sprijin până prin luna a 5-a sau chiar mai mult. Suportul pentru cădiță le permite părinților să aplece bebeluşul fără să se îngrijoreze că poate aluneca. Odată ce copilul stă singur în funduleț, poți să începi să-i faci baie în cadă, fără suport.

Nu lăsa niciodată un copil mic singur în cadă

Este nevoie doar de un moment pentru ca micuțul să ajungă cu capul în apă. Nu este suficient să-l ai în raza ta vizuală pentru a-l proteja de la înec. Ține întotdeauna o mână pe copil, în orice moment. Nu te îndepărta niciodată de un copil care se află în cadă, chiar dacă te retragi, pur şi simplu, pentru a lua prosopul sau săpunul. Pentru a evita nevoia de a te îndepărta, înainte de a începe baia, pune totul la îndemână – prosopul şi săpunul pentru bebeluşi. Dacă uiți ceva esențial pentru baie, cere-i partenerului să-ți aducă sau scoate copilul din cadă şi mergeți împreună. Evită distragerea atenției în timpul băii, lăsând telefonul mobil într-o altă cameră.

Menține pielea copilului caldă şi hidratată

De îndată ce apa din baie începe să se răcească, scoate copilul din cadă şi înfăşoară-l într-un prosop pentru a preveni pierderea căldurii corporale. Înainte de a îmbrăca bebeluşul, usucă-l foarte bine şi foloseşte o cremă pentru a menține pielea copilului hidratată.

Goleşte imediat cada după baie

Pentru a evita înecarea accidentală a unui copil mobil sau a unui copil mic, goleşte întotdeauna cada imediat după scoaterea copilului din apă. Chiar şi atunci când te concentrezi asupra copilului, durează doar câteva momente de neatenție pentru ca el să se rătăcească în baie. Iar o cadă plină cu apă, ar putea să-i pună viața în pericol.

Atenție la baie!

Părinții ar trebui să-i țină pe copii departe de baie. Securizează dulapurile de la baie, care sunt pline cu articole de toaletă şi de curățenie. Ține medicamentele într-un dulap încuiat şi doar la îndemâna ta. Pentru a evita rănirea în cadă, pune un covor anti-derapant în cadă. Pe măsură ce copilul creşte, adu-i la baie doar jucării care sunt potrivite pentru vârsta lui şi special concepute pentru a fi utilizate în cadă.

Toți cei care au grijă de copil ar trebui să facă niște cursuri de prim ajutor

Prevenirea este principalul mijloc de a proteja un copil de rănire sau înecare în timpul băiței. Dar este esențial să fii pregătit în caz de urgență. Oricine are grijă de copil – părinții, bunicii, bona – ar trebui să urmeze cursuri de prim ajutor.