Legănatul este una dintre cele mai frecvent utilizate tehnici de calmare a bebelușilor, ajutându-i pe cei mici să adoarmă mai repede. 

Potrivit studiilor, după venirea pe lume, copilașii mai au nevoie de încă 3-4 luni de adaptare la mediul extern, asta după ce timp de 9 luni au fost legănați în burtica mamei și au simțit toate mișcările acesteia. 

Fie că e vorba de legănatul în brațe sau legănatul pe picioare, acesta pare a fi unul dintre cele mai inofensive, eficiente și benefice obiceiuri pentru adormirea micuților. Totuși, există o problemă. Cu timpul legănatul se transformă într-o obișnuință fără de care copilul nu va putea adormi și odată ce va crește, ție îți va fi din ce în ce mai greu să-l ții în brațe sau să-l legeni pe picioare de fiecare dată când se trezește.

Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație neplăcută, perfect ar fi ca din start să nu le creăm copiilor noștri asocieri de somn care pe termen lung se vor dovedi păguboase. 

Cum îl dezvățăm pe copil de legănat?

Fii hotărâtă!

În primul rând, trebuie să fii hotărâtă. Dacă ai decis să-l dezveți pe bebelușul tău de legănat, comunică-le tuturor membrilor familiei tale această decizie. Nu va avea niciun sens dacă tu nu-l vei mai legăna, în timp ce bunica, surioara sau oricine alcineva care are grijă de copilaș, va face acest lucru.

Nu te stresa!

În al doilea rând, păstrează-ți calmul. Cu siguranță că micuțul tău va protesta și va plânge ca tu să-l legeni. Rămâi calmă, vorbește cu el, mângâie-l cu grijă. Chiar dacă e prea mic să înțeleagă ce spui, vocea ta o să-l liniștească.

Putem scăpa de legănat dacă este în faza incipientă, iar copilul este încă mic. Dacă este foarte agitat, asigură-te că are scutecul curat, că e sătul și că nu-l doare și nu-l deranjează nimic (nimic altceva decât că nu-l legeni). Dacă totul e în regulă și el oricum nu se liniștește, îl poți scoate la o plimbare la aer curat, îl poți mângâia ușor, îi poți vorbi sau cânta.

Creează-i un program copilului tău

Un program de somn-veghe bine pus la punct este extrem de important în acest sens. Un copil care doarme toată ziua și se trezește la ore târziii, cu siguranță că va fi activ noaptea și va avea atunci chef de joacă.
În ajutor îți pot veni și poveștile înainte de culcare (chiar dacă e prea mic să înțeleagă, vocea ta îl va calma), o băiță sau un masaj, care îl vor relaxa.

În concluzie, este bine să nu recurgi la legănat dacă copilul nu poate dormi și este agitat. Și oricât de frustrantă sau de stresantă ar fi situația, în niciun caz să nu apelezi la zdruncinarea copilului. Să-i stabilești un program de somn adecvat vârstei micuțului, iar obiceiul de legănare să fie înlocuit cu un alt ritual de seară, care de asemenea, să-l relaxeze.

Toate aceste tehnici alternative îi ajută pe copii să aibă un somn cât mai odihnitor și îi vor deprinde să învețe încet-încet să adoarmă singuri.