mamaplus

Cum înveți bebelușul să mestece mâncarea? Sfaturi practice pentru părinți

-
//
28.12.2020

Primul an din viața bebelușului presupune foarte multe schimbări majore, mai ales în ceea ce privește alimentația. Părinții trebuie să dea dovadă de foarte multă răbdare pentru a-l obișnui pe copil cu gustul nou al alimentelor solide, cu textura și forma acestora. Se recomandă că în momentul în care copilul a împlinit un an să poată mânca și alimente care nu mai au consistența piureului. Pentru a ajunge la această etapă, părinții pot începe să-l obișnuiască pe cel mic de la 7-8 luni, oferindu-i fructe și legume nepasate sau date pe răzătoare.

Când poți începe să-i dai bebelușului alimente nepasate?

Cel mai bun moment este să aștepți până la ieșirea primilor dințișori. Pe lângă faptul că primii dințișori îl vor ajuta să rupă fructul sau leguma respectivă, acestea faptul că va trebui să mestece va fi de un real ajutor pentru gingiile sale dureroase. Însă, cum la unii bebeluși primul dinte apare pe la 8-9 luni, poți începe și mai devreme.

Cum să stimulezi mestecatul alimentelor

 Prima schimbare în alimentația copilului depinde de părinți, în special de mamă! Aceștia trebuie să fie calmi și cu răbdare! Copilul nu trebuie forțat să accepte alimentele nepasate, ori date pe răzătoare. Iar dacă bebelușul le refuză la început, atunci nu este pregătit pentru acest pas. Peste o săptămână este posibil să dorească să înceapă să mestece singur și să încerce noua experiență. Această etapă în diversificarea bebelușului ține, în primul rând, de dispoziția acestuia și de calmul părinților.

Un sfat la care apelează majoritatea mamelor este de a nu face o trecere bruscă de la piureul moale, la alimentele nepasate. Se recomandă ca acestă schimbare să vină în timp, prin modificarea consistenței piureului. Dacă la început se folosește blender-ul, în timp, pregătirea mesei bebelușului se poate realiza prin pasarea alimentelor cu furculița, pentru a permite ca o parte din fructe, legume sau carne să rămână în bucăți mai mari, dar suficient de accesibile pentru ca bebelușul să nu le refuze.

Alte recomandări importante:

  • Alternați piureul cu bucățile de alimente. Reduceți consistența și cantitatea piureului și oferiți în completare alimente care sunt lăsate în bucățele mai mari. Prin această metodă vă asigurați că bebelușul mănâncă exact cât trebuie și descoperă, în același timp, cum să mestece alimentele.
     
  • În jurul vârstei de un an, copilul începe să fie tot mai independent și alege să se hrănească singur. Dacă părinții observă acest comportament, se recomandă încurajarea copilului să mănânce singur, fie cu mâna, ori cu lingurița lui. Bucățile mici de fructe, legume sau carne îi vor crea o adevărată plăcere. Nu va învăța doar o nouă textură a alimentelor, dar, prin acest joc repetitiv de a prinde și de duce la guriță, va stimula abilitățile motorii fine.
     
  • Puterea exemplului joacă un rol important. Așezați scaunul copilului la masă și mâncați împreună! Astfel, bebelușul îi va observa pe ceilalți cum mănâncă și va fi încurajat să procedeze la fel.
     
  • După ce mai crește și vă înțelege, spuneți-i că mestecatul îl ajută să aibă dinți sănătoși și o guriță la fel de puternică precum cea a unui crocodil. Încurajați-l să mănânce încet și să mestece de multe ori alimentele, înainte de a le înghiți și să nu acumuleze multă mâncare în gură. Veți preveni, astfel, ca cel mic să se înece.