mamaplus

Cum îngrijești ochii lipicioși ai bebelușului în primele săptămâni de viață

0
//
14.09.2020

Primele luni de viață din viața unui copil reprezintă o adevărată provocare pentru mămici din toate punctele de vedere. Mămicile care se află la prima experiență s-ar putea să nu știe cum să acționeze atunci când vor observa că ochii bebelușului devin lipicioși. Această afecțiune poate să apară la un singur ochi sau la ambii, în primele luni de viață ale nou-născutului.  

Aproximativ 50% dintre bebeluși se confruntă cu afecțiunea ochilor lipicioși. Dacă este tratată cu atenție, nu ridică niciun fel de problemă, eliminându-se și riscul oricărei complicații care te-ar putea îngrijora. Principala cauză a apariției acestei infecții este determinată de blocarea canalelor lacrimale. Conform specialiștilor, aceste canale se blochează din cauza sângelui sau a altor lichide care intră în ochii bebelușului la naștere. Astfel genele par a fi lipite, de unde și denumirea de “ochișori lipicioși”.

Simptomele sunt multiple, dar cele mai frecvent întâlnite sunt:

  • o ușoară scurgere asemănătoare puroiului care apare în colțul intern al ochiului;
  • lăcrimarea excesivă la schimbarea de mediu sau de temperatură;
  • scurgerea albicioasă;
  • ochișori iritați, roșii și lipicioși.

În momentul în care sesizezi această afecțiune la bebelușului tău, consultă medicul pediatru. Acesta îți va spune cum anume îl poți ajuta. Trebuie să știi că va trebui să-i cureți micuțului tău ochișorii cu ajutorul compreselor sterile înmuiate în ser fiziologic. Mai poți folosi discuri de bumbac înmuiate în apă fiartă și răcită. În general, pentru o mai bună igienă, se preferă prima variantă. De asemenea, medicul îți poate recomanda și anumite picături care vor ajuta la curățarea ochilor bebelușului. La sfatul medicului îi poți face bebelușului un masaj al canalelor lacrimale, ajutând astfel la prevenția blocării acestora.

Important de reținut este faptul că, dacă problemele persistă, trebuie să mergi cu puiul tău la un medic oftalmolog. Simptomele afecțiunii ochilor lipicioși sunt asemănătoare cu cele ale conjunctivitei, afecțiune care are nevoie de un tratament special.

Nu te îngrijora dacă bebelușul se trezește cu ochișorii lipiți în timpul unei răceli sau chiar după răceală, pentru că este posibil să se confrunte cu o infecție generală. În aceste cazuri, doar un medic oftalmolog poate pune un diagnostic corect pentru puiul tău. De obicei, afecțiunea ochilor lipicioși dispare de la sine înainte ca bebelușul să împlinească vârsta de șase luni, dar tu trebuie să ai mare grijă de el și de ochișorii lui pentru ca el să se poată dezvolta armonios.