mamaplus

Cum facem cunoștință pisicii cu nou-născutul adus acasă și cum ne asigurăm că știe regulile

-
//
12.11.2020

Pisicile sunt de obicei foarte blânde și iubitoare cu bebelușii, dar e bine să îi facem pisicii un mic antrenament de gazdă bună. Nu există niciun adevăr în „povestea” ce spune că pisicile „sug respirația” sugarilor. Iată cum facem cunoștință pisicii cu bebelușul.

Pisicile si bebelusii se pot intelege foarte bine, dar nu trebuie niciodata sa ramana nesupravegheati

Pisicile sunt animalute de companie ce cauta caldura si care se bucura de apropierea de un corp cald. De aceea, dorm adesea in brste pe picioarele noastre si pot fi atrase sa doarma aproape sau chiar langa un copil. Respiratia bebelusului, care miroase ca laptele, poate provoca curiozitatea unei pisici, mirosindu-l indeaproape. Pisicile si bebelusii se pot intelege foarte bine, dar nu trebuie niciodata sa ramana nesupravegheati, deoarece ar putea sa se raneasca neintentionat unul pe celalalt. Interactiunea supravegheata este importanta.

De ce este important să facem cunoștință pisicii cu nou-născutul?

Ține minte că pisica a fost prima venită în casă. Dacă nu a fost niciodată expusă la sugari sau copii mici și a fost doar în jurul adulților, pune-te în locul ei. Comparativ cu un proprietar adult, acești oameni mici ar putea fi și creaturi de pe Marte pentru pisicuțe. Copiii miros diferit, sunet ciudat, cu voci mai înalte și arată straniu, pentru că sunt mai aproape de nivelul pisicii și se mișcă diferit.

Ca atare, pisica se poate speria și poate deveni defensivă, încercând să îndepărteze creatura înfricoșătoare. Niciuna dintre opțiuni nu este bună.

Ce e de făcut înainte ca bebelușul să vină acasă?

Dacă sunteți însărcinată, începeți pregătirea pisicii înainte ca bebelușul să se nască. Aveți nouă luni să vă pregătiți.

Atunci când începeți să redecorați o cameră pentru nou-născut, gândiți-vă și la pisică, mai ales dacă a avut acces la zonă. Efectuați modificările treptat. Permiteți-i să investigheze noile lucruri, astfel încât să nu se simtă lăsată pe dinafară. Dar fiți conștienți de faptul că, probabil, va iubi să doarmă în pătuțul sau coșulețul bebelușului...

Înregistrează sunetul unui bebeluș care plânge pentru ca pisicuța ta să se obișnuiască cu el. Pisicile folosesc sunete pentru a comunica, iar strigătele sugarilor se aseamănă cu cel al unui pisoi mic, astfel încât poate fi supărător pentru pisici. Fii pe fază și dacă pisica investighează sunetul sau acționează calm, răsplătește-o cu o laudă. Dacă este supărată, încercați să jucați un joc preferat înainte de a porni înregistrarea, ca să aibă un timp distractiv și să asocieze plânsul cu un beneficiu propriu.

Pregătiți pisica pentru venirea nou-născutului acasă

Începeți să folosiți treptat puțină pudră pentru bebeluși sau ulei pentru băiță, cu câteva săptămâni înainte de nașterea bebelușului. În acest fel, pisica asociază aceste mirosuri cu cineva pe care îl cunoaște și îl iubește deja. Va trebui să vă schimbați rutina odată cu nașterea micuțului, așa că schimbați-o încet înainte de naștere, ca pisica să nu se supere când brusc, nu va mai primi atenție ca înainte, iar în schimb, un „străin” care miroase „ciudat” primește ce e al ei de fapt.

Când nou-născutul ajunge acasă

Odată ce bebelușul s-a născut, înainte de a-l aduce acasă, rugați pe cineva să ducă acasă o hăinuță îmbrăcată de bebeluș, astfel încât pisica să se obișnuiască cu mirosul. Amintiți-vă că pisicile comunică prin miros, recunoscându-și astfel prietenii. Acesta este motivul pentru care se freacă de noi. Deci, va fi de ajutor ca pisica să aibă ocazia să simtă mirosul înainte de marea întâlnire.

Un alt truc care poate ajuta pisica să accepte mai repede bebelușul, este să mângâi pisica cu o șosetă a bebelușului, apoi să i-o pui micuțului în picioruș (peste o alta desigur și cu partea ce a avut contact cu pisica în afară). În acest fel, bebelușul miroase ca pisica, așa că animalul identifică micuțul ca parte a familiei.

Pisicile sunt de obicei foarte blânde și iubitoare cu bebelușii. Când aduceți acasă nou-născutul, tratați evenimentul într-o manieră concretă și nu faceți prea mult tam-tam (chiar dacă este important, bineînțeles). Vreți ca pisicuța să înțeleagă că ceea ce se întâmplă este absolut normal. Nu forțați introducerea! Dar dacă pisica acționează interesată, permiteți-i să miroase piciorul bebelușului (cu acea șosetă „parfumată”), să îl privească, să îl miroase și să atingă acea creatură care este atât de diferită. Va înțelege că nu este nimic de temut.

Lăudați pisica atunci când se comportă într-o manieră sigură și calmă

Odată ce pisicuța înțelege că tratarea bebelușului ca membru al familie și în mod respectuos este în avantajul ei, nu ar trebui să existe nicio problemă. Joacă-te cu ea în timp ce îți hrănești bebelușul, aruncă-i o jucărie, folosește un punct laser (pisicile îl adoră) sau acceptă-i prezența lângă tine dacă vrea. Pe măsură ce bebelușul crește, îl veți învăța și pe el să respecte pisicuța. Respectul reciproc și introducerea atentă se poate transforma într-o relație iubitoare.

Animalele de companie îi protejează pe copii de bolile respiratorii

Decizia de a-i dărui copilului un animal de casă nu este întotdeauna ușor de luat. Chiar dacă vă simțiți copleșiți de dorința micuțului de a avea grijă de un animăluț și vi se pare drăguță ideea de a-l vedea zi de zi fericit, jucându-se cu un animal de casă, nu puteți să nu vă gândiți și la consecințele mai pragmatice.

Un animal în casă înseamnă, deopotrivă, responsabilități în plus, cheltuieli suplimentare și, de multe ori, o grijă deosebită în ceea ce privește curățenia.