mamaplus

Cum diferențiezi plânsul bebelușului din cauza colicilor de cel din alte motive

-
//
13.08.2020

Când copilul tău plânge și îți arată clar că ceva îl deranjează, te doare sufletul realizând că nu știi exact ce problemă are și, prin urmare, nici cum să o rezolvi. În primele luni de viață, când micuțul nu-ți poate da niciun indiciu legat de supărarea lui, tot ceea ce poți face este să cauți indicii în modul în care plânge, în felul în care se zvârcolește și în pozițiile care par să îl calmeze. 

Plânsul cel mai frecvent la vârstă foarte mică este cel provocat de colici. Dar nu e singurul. Copil poate plânge pentru că nu a scos aerul din burtică după masă, pentru că îi e cald sau frig, pentru că îi e somn și nu știe/ poate să adoarmă, pentru că nu s-a săturat/ pentru că a mâncat prea mult, pentru că îl deranjează îmbrăcămintea, pentru că are nevoie de brațele mamei sau ale tatălui, pentru că îl doare urechea, pentru că îl paște o viroză, pentru că are nasul înfundat, pentru că are reflux gastro esofagian, pentru că are scutecul plin etc. Și atunci? Cum îți dai seama ce are și, mai ales, cum îl ajuți să scape de discomfort?

Primul lucru pe care îl poți face atunci când micuțul tău plânge este să elimini motivele cele mai simple. Verifică să nu aibă scutecul plin și să nu fie prea îmbrăcat sau prea dezbrăcat pentru temperatura din cameră. De asemenea, nu ar strica să verifici dacă în interiorul hăinuțelor purtate nu are etichete, ațe care să i se fi prins la degete, fermoar care să-l fi rănit etc.

Dacă au trecut trei ore de la somnul anterior, e posibil ca supărarea lui să fie semn de oboseală și trebuie ajutat să adoarmă.

Atenție apoi la semnele clasice de boală: temperatură ridicată, scaun diareic sau cu sânge, lipsa urinării, apatie, erupții, respirație ciudată etc. Toate acestea trebuie semnalate imediat medicului, iar după control el va recomanda tratamentul necesar.

Plânsul din cauza refluxului

Când plânsul bebelușului este însoțit de zvârcoliri, frecarea piciorușelor, arcuirea spatelui, iar toate cauzele menționate mai sus au fost eliminate, este posibil ca discomfortul lui să aibă cauze de natură gastrică. Dacă bebelușul plânge, țipă, se arcuiește în timp ce mănâncă sau imediat după, este posibil ca refluxul gastroesofagian să fie cauza.

În cazul în care a mâncat și nu a eliminat gazele, îl poți ajuta ținându-l la verticală până râgâie, iar dacă nu a mai avut scaun de mult, un masaj pe burtică ar putea rezolva problema.

Plânsul bebelușului din cauza colicilor

În cazul colicilor, de altfel cea mai frecventă cauză de plâns, discomfortul abdominal apare de cele mai multe ori după două săptămâni de viață, se manifestă seara devreme, iar plânsul poate fi însoțit de frecarea piciorușelor. Abdomenul micuțului poate fi umflat și ușor întărit. În această perioadă, micuțul este greu de consolat, iar semnul clar că se luptă cu colicile este faptul că plânsul de neconsolat durează mai mult de trei ore pe zi, apare cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de cel puțin trei săptămâni.

Responsabilă pentru producerea colicilor este, cel mai probabil, imaturitatea sistemului digestiv. Specialiștii nu au stabilit încă sigur cauza apariției colicilor, însă aceasta este ipoteza pe care o susțin cei mai mulți dintre medici. Tot ei îi sfătuiesc pe părinți să aibă răbdare, pentru că această problemă dispare în jurul vârstei de patru luni.