

Momentul deosebit și încărcat emoțional când mama face cunoștință cu bebelușul ei pentru prima dată a trecut deja, iar părăsirea maternității înseamnă și începutul unei experiențe unice, a vieții în trei. Clipele frumoase continuă să ruleze cu intensitate și sunt capturate de milioane de fotografii zilnice, realizate de oricine stă în preajma bebelușului, dar, în același timp, sosesc și grijile nenumărate, momentele de deznădejde și panică.
Orice mămică, întrebată care i s-a părut cel mai greu moment în compania bebelușului, imediat după ieșirea din spital, va spune cu siguranță că cel al primei băițe. Simțea o teroare la gândul că va trebui să-l dezbrace pe bebe, să-l așeze în cădiță, să-i susțină căpșorul, iar fragilitatea acestuia o speria teribil. În general, puține sunt femeile care reușesc să facă băiță celui mic fără sprijin din exterior, adică fără propria mamă, o prietenă mai antrenată, o vecină, o cunoștință etc.
Cu toate acestea, prima băiță a celui mic nu este un eveniment asemănător cu vreo catastrofă naturală, ci unul frumos, tandru, plin de atenție și de grijă, un moment care poate apropia și mai mult membrii unei familii și îi va determina să fie mai uniți, mai drăgăstoși unul cu altul.
Prima băiță, dar și următoarele, trebuie să se desfășoare după un anumit ritual bine pus la punct:
Mămicile panicate ar trebui să știe că bebelușul nu este atât de fragil precum pare, din contră. În primele zile însă băița se limitează la spălarea locală, mai apoi trecând la băița propriu-zisă, care îl revitalizează și-l răcorește.
Baia se realizează într-o cădiță specială, cea cu suport ajutând părinții pentru o poziție relaxată în timpul acestei operațiuni, iar apa trebuie să fie călduță, cu o adâncime de circa 10 cm. Părinții îi vor sprijini bebelușului spatele, capul și gâtul cu ajutorul brațului, așezându-l comod în cadă, iar cu cealaltă mână îl vor spăla delicat.
Pentru o experiență inedită, aceștia vor ține cont de următoarele sfaturi:
Prima băiță a copilului trebuie să fie una care să se desfășoare într-o cameră încălzită, totul să fie perfect și sigur, astfel încât să nu-i pună viața în pericol prichindelului, iar atmosfera să fie una jucăușă, distractivă pentru toată lumea, părinți și bebeluș. E normal să existe emoții, doar este prima dată când se întâmplă acest eveniment, dar nu e nimic de speriat sau de plâns, așadar bucuria trebuie să primeze.