Dacă tot ai început diversificarea, ar trebui să fii atentă la câteva momente atunci când începi să introduci în alimentația celui mic produse noi. Spunem asta pentru că, în esență, preferințele bebelușilor și abilitățile lor de a se hrăni se dezvoltă în timp, cu multe răbdare. La un moment dat, îi vei introduce alimente solide, țelul tău principal fiind acela de a trece de la lichide la solide, dar și de la supt, la mestecat.
La această etapă, copilul se obișnuiește cu mestecatul și cu înghițitul unor alimente cu texturi și gusturi diferite. La început, cei mai mulți bebeluși nu vor agrea mâncarea solidă, luând doar câteva guri din anumite alimente.
Un principiu important al hrănirii spune că atât alimentele, cât și metoda de a mânca ar trebui să se potrivească. Adică, de la 7 la 9 luni, bebelușii își dezvoltă anumite abilități care fac mesele mult mai interesante pentru ei:
- încep să ridice obiecte de mici dimensiuni cu degetul mare și cel arătător;
- își dezvoltă fascinația pentru obiectele de mici dimensiuni, cum ar fi bucățile de mâncare;
- încep să-și dorească să facă ei înșiși o anumită mișcare.
Începe etapa „finger foods”
Poți profita de dezvoltarea abilitaților motorii ale bebelușului tău, dar și de curiozitatea sa, adăugând noi gusturi și texturi în alimentația lui, fapt care îl va motiva să vrea să evolueze din acest punct de vedere.
Așadar, până la vârsta de 9 luni trebuie să înceapă să mănânce „finger foods“:
- morcovi gătiți;
- prăjituri de orez;
- cereale în formă rotundă;
- paste / bucăți de spaghetti;
- piure de cartofi;
- biscuiți;
- tofu;
- tăiței;
- mazăre și fasole;
- gălbenuș de ou;
- alte cereale: orez, orz, ovăz, grâu;
- cubulețe de brânză;
- cubulete de fructe gătite.
De acum înainte, puiul tău vă începe să ducă la guriță absolut tot ce-i vine la mână (mai ales obiecte mici), ceea ce înseamnă că tu trebuie să fii cu ochii în patru. E foarte important să îl supraveghezi atent, să fii vigilentă, ca nu cumva să înghită ceva din greșeală și să se înece. Aici includem inclusiv bucățelele de alimente (cubulețele de fructe și legume), care nu trebuie să fie prea tari și nici prea mici/mari.
Ca metodă de precauție, poți pune accent pe mâncărurile de dimensiunea unei falange, alimente ce se topesc ușor în gură, precum prăjiturelele de orez, paștele, covrigeii moi sau morcovii gătiți. Stai departe de fructele și legumele crude, care sunt tari și mai aspre. Astfel, morcovii cruzi, nucile și semințele pot aștepta până ce micuțul tău împlinește măcar 3 anișori!