mamaplus

Cu cât folosești mai des batista bebelușului, cu atât face mai mulți muci copilul? Ce spune medicul pediatru

-
//
21.03.2022

Batista bebelușului sau aspiratorul nazal a devenit o necesitate în viața mămicilor moderne. Principala motivație a apariției acestui dispozitiv pe piață este faptul că până în jurul vârstei de aproximativ 3 ani, majoritatea copiilor nu își suflă singuri nasul. Medicul pediatru Irina Costache a dezvăluit cele mai frecvente mituri referitor la batista bebelușului și ce ar trebui să știe, de fapt, proaspetele mămici.

Aspiratorul folosit “infectează” copilul?

Nimic mai fals, folosim aspiratorul exclusiv pentru a trage secrețiile și nu pentru funcția de a sufla. De altfel în mai toate situațiile medicale în care se aspiră (neonatologie, dentist) sterile sunt capetele dispozitivelor care vin în contact cu pacienții și nu “doza”,” motorașul” cu care aspirăm propriu-zis.

Aspiratorul nazal duce la formarea și mai multor secreții?

Este ca și când am spune: nu ne suflăm nasul pentru că se înfundă mai rău. Sugarul mic nu se odihnește bine, nu se alimentează corespunzător, elemente esențiale și care pot fi ameliorate, chiar și pentru scurt timp folosind batista bebelușului.

Nu abuzăm de acest dispozitiv dacă nu avem un copil răcit

În general secrețiile nu sunt atât de numeroase dacă sugarul nu are o boală respiratorie și atunci pot fi folosite metode mai ușor de acceptat și de către copil, cum ar fi aspirarea cu ajutorul pompei de cauciuc/ sau doar apă de mare sub formă de sprayuri presurizate. Nu este o metodă agreată de nimeni, dar beneficiul observat a depășit acest impediment.

Batista bebelușului are în general trei componente: un furtun, un tub colector și un adaptor. Furtunul are în vârf un cap efilat care se introduce la baza narinelor. Doar această parte se sterilizează. Restul se spală cu apă rece, în jet puternic.