mamaplus

Creșterea în greutate a bebelușului în primul an de viață: Nu cântăriți copilul mai des de 1 dată pe săptămână!

-
//
23.10.2019

Părinții așteaptă nouă luni să apară ghemotocul plin de voioșie, iar așteptarea nu-i ușoară, e presărată cu îngrijorări de tot felul în orice stadiu al sarcinii. Totuși, îngrijorările din perioada sarcinii sunt total diferite față de cele pe care mămicile le experimentează odată cu apariția bebelușului. Una dintre cele întâlnite preocupări ale noilor părinți este creșterea normală în greutate a copilului lor în fiecare lună.

Părinții vor să știe că bebelușul lor se dezvoltă corespunzător, în caz contrar, vor să fie siguri că observă fiecare deficiență și o aduc la cunoștință medicului pediatru. Informațiile următoare vă vor ajuta să înțelegeți mai multe lucruri despre creșterea normală în greutate a unui bebeluș.

Alăptare versus Lapte praf

Chiar dacă vă vine a crede sau nu, laptele cu care vă hrăniți copilașul îi va influența foarte mult creșterea în greutate. În general, copiii alăptați câștigă în greutate mai puțin și într-un ritm mai încet decât cei hrăniți cu lapte praf.

Un copil alăptat la sân ar trebui să acumuleze între 115 și 200g în fiecare săptămână din prima lună de viață. În primele șase luni de viață copilul ar trebui să ia în greutate în jur de 450 – 1000g pe lună. Apoi, de la 6 luni la 1 an, rata normală de creștere este de 500g pe lună.

Din punct de vedere al lungimii, bebelușii vor crește în jur de 3 cm pe lună până la vârsta de 6 luni, iar de la 6 luni la 1 an vor crește în jur de 1 -2 cm în fiecare lună. De cele mai multe ori, tiparul de creștere pentru un copil alăptat și unul hrănit cu lapte praf este aproximativ același în primele luni de viață, urmând ca în lunile următoare, copiii hrăniți cu lapte formulă să crească cu o rată ușor mai mare decât cei alăptați. Această diferență ajunge la o valoare de aproximativ 500g în decursul primului an de viață al bebelușului.

O scădere în greutate de 5 – 7% în primele 3 – 4 zile după naștere este perfect normală. Câteodată, o scădere de chiar 10% e considerată acceptabilă, însă acest procent mare este un semn că trebuie reconsiderate condițiile în care se face alăptarea sau hrănirea bebelușului. O soluție bună ar fi cântărirea copilului la 5 zile (copilul ar trebui să înceapă să crească în greutate), astfel încât fiecare problemă de creștere să fie depistată și să se acționeze imediat pentru redresarea ei. Copilul ar trebui să-și recâștige greutatea de la naștere în următoarele 10 – 14 zile. Dacă bebelușul dvs. a pierdut mult în greutate în primele zile de la naștere, dacă este bolnav sau născut prematur, e posibil ca recâștigarea greutății avute la naștere să se facă mai anevoios. Dacă bebelușul nu revine la greutatea inițială în primele două săptămâni, trebuie luate măsuri serioase asupra modului de hrănire al copilașului (alăptare sau lapte praf).

Întotdeauna considerați ca punct de plecare greutatea cea mai mică înregistrată de bebeluș, nu pe cea de la naștere.

Rețineți, totuși, că bebelușii consumă caloriile într-un ritm diferit, în funcție de metabolismul fiecăruia și de tonusul corpului. Unii copii iau în greutate mai repede, în timp ce alții câștigă mai mulți cm în înălțime decât semenii lor. Toate aceste elemente trebuie avute în considerare atunci când afirmăm despre copilul nostru că nu are un ritm normal de creștere. Amintiți-vă, de asemenea, și că personalitatea fiecăruia va influența rata de creștere. Dacă este un copil căruia îi place să-și petreacă timpul stând pe spate și observând ce se întâmplă în jurul lui, atunci va lua mai repede în greutate decât un bebeluș activ care nu stă locului deloc.

Copilul trebuie cântărit întotdeauna pe același cântar, cu același tip de haine (de preferat ar fi să fie cântărit fără haine), pentru a vă face o idee corectă asupra graficului de creștere al copilului. Cântarele diferite pot indica măsurători diferite (chiar și de 500g), hăinuțele și scutecele pot varia în greutate, influențând cifrele afișate. Cântarul trebuie poziționat la valoarea 0 înainte de cântărire, iar copilul trebuie centrat pe cântar. Nu este niciodată de prisos o a doua cântărire (ar trebui ca valorile celor 2 măsurători să fie foarte apropiate) și apoi faceți media cântăririlor. Dacă bebelușul dvs. e foarte activ, nu va așteptați să înregistrați o măsurare corectă a greutății sale. Măsurați-i greutatea atunci când bebe este vesel, într-o dispoziție bună, eventual dimineața la trezire; așezați un scutec de finet (eventual încălzit ușor pe calorifer) pe cântar pentru ca pielea caldă a micuțului să nu se sperie la întâlnirea suprafeței reci a acestuia.

Copiii cresc în salturi; de aceea, pentru a nu spori îngrijorarea, este bine să nu cântăriți copilul mai des de 1 dată pe săptămână. Mai jos puteți consulta câteva date informative cu privire la gradul de creștere în greutate și în înălțime:

mamaplus

Un copil normal sănătos, alăptat la sân, își dublează greutatea de la naștere la 3-4 luni. Până împlinește 1 an, copilul va avea o greutate de 2.5 – 3 ori mai mare decât cea de la naștere.

mamaplus

Până la 1 an, un copil normal sănătos, alăptat la sân, își va mări înălțimea cu 50% față de cea înregistrată la naștere, iar circumferința capului va fi cu aprox. 33% mai mare decât la naștere.

Doctorul dvs. vă poate da cele mai bune informații despre ritmul normal de creștere al copilului dvs. În general, dacă micuțul dvs. crește în greutate și înălțime în intervalele considerate ca fiind normale, atunci aveți un copil perfect sănătos!