mamaplus

Cinci lucruri importante pe care trebuie să le știi despre respirația nou-născutului

-
//
07.10.2021

Una din cele mai mari frici ale proaspeților părinților este legată de respirația nou-născutului. În primele zile după externarea din maternitate, mămicile veghează zi și noapte respirația micuțului, de teamă să nu se întâmple ceva. Bineînțeles, această etapă este trecătoare, însă femeile care urmează să devină mămici în viitorul apropiat ar trebui să fie informate din timp în privința schimbărilor care vor apărea în viața lor. Tocmai de aceea, medicul pediatru Ștefana Zamfir a explicat care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoască tinerii părinți despre respirația nou-născuților.

  • Viteza normală a respirației unui bebeluș nou-născut este de 40 de respirații pe minut când e treaz, dar poate scădea la 20 de respirații pe minut atunci când doarme. 
     
  • Tiparul respirației în somn poate fi și el neregulat, însă acest lucru este perfect normal, deși provoacă frici masive părinților.
     
  • Bebelușul poate respira uneori rapid, cu mișcări dese și scurte care durează 15-20 de secunde și apoi face o pauză și va reîncepe să respire (deși atunci ți se poate părea o veșnicie). Medicii numesc asta respirație periodică - este standard în timpul somnului bebelușului și se datorează centrului de control al respirației care este încă imatur și care este localizat în creier.
     
  • S-ar putea să mai observi și că sternul bebeluslui se mișcă în sus și în jos atunci când doarme. De obicei bebelușii își folosesc diafragma (mușchiul mare de sub plămâni) pentru respirat. Atâta vreme cât nu pare să facă eforuri pentru a respira - nu indică urme cianotice în jurul buzelor și își reia respirația fără vreo intervenție - nu trebuie să te îngrijorezi.
     
  • Jumătate din somnul unui bebeluș nou-născut se petrece în REM (mișcare rapidă a ochilor) - perioada în care respiră neregulat, geme și se agită  - poți chiar observa cum i se mișcă ochii sub pleoape. Restul somnului este perioadă de somn liniștit, adânc - când respiră foarte adânc și pare nemișcat - cu excepția mișcărilor ocazionale de supt și a tresăririi. Pe măsură ce bebelușul va creste, faza de somn REM se va reduce iar somnul liniștit va semăna tot mai mult cu somnul non-REM al adulților.

ATENȚIE: Dacă bebelușul are peste 60 respirații pe minut, i se dilată nările, geme, are o paloare albăstruie sau își suge mușchii intercostali la fiecare respirație, astfel încât să i se vadă coastele, sună imediat medicul.