Sănătatea este un subiect care preocupă din ce în ce mai mult oamenii. Încercăm să mâncăm mai sănătos, să ne găsim timp pentru a face sport sau pentru a merge la un consult medical, aceste lucruri dovedind conștientizarea faptului că a preveni este mult mai important decât a trata. Încercăm să ne menținem corpul într-o formă cât mai bună, reușim să ne ridicăm standardele la care ne trăim viața și să ne concentrăm asupra bunăstării celor din jur, în special a nou-născuților.

Oricât de mult ne dorim ca momentele în care aceștia apar pe lume să fie lipsite de complicații, prima perioadă a vieții lor poate fi uneori agitată.

Unele dintre cele mai întâlnite complicații de care pot suferi nou-născuții:

  • Icter – este provocat de excesul de bilirubină, ceea ce duce la o culoare mai galbenă a pielii decât ar trebui. În mod normal, această problemă trece de la sine, dar în unele cazuri este nevoie de consultul medicilor.
     
  • Colicii – pot fi una dintre explicațiile plânsului, aparent fără motiv, al bebelușilor. Aceștia dispar, în mod normal, în jurul vârstei de 3 luni, dar dacă persistă este necesar consultul medicului.
     
  • Iritații – cele mai des întâlnite sunt iritațiile cauzate de scutece, care pot fi dureroase pentru bebeluș. În aceste situații este recomandată folosirea unor creme pentru a ameliora aceste iritații.
     
  • Probleme cu respirația – deși după câteva ore de la naștere respirația nou-născutului se normalizează, pot exista cazuri în care căile aeriene să fie blocate. Aceste probleme pot fi recunoscute după: respirația rapidă, tenta de albastru a pielii sau după anumite sunete neobișnuite.
     
  • Letargie sau somnolență –  în primele luni ale vieții, un copil doarme o mare parte din timp, dar în momentele în care nu o face, acesta trebuie să fie activ și jucăuș. Dacă nu este alert și dacă nu se trezește singur pentru a fi hrănit, părinții trebuie să consulte un medic pentru că bebelușul poate suferi de o afecțiune gravă.