mamaplus

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre sughițul la bebeluși. Ghid complet pentru mămici

-
//
14.11.2019

Imediat după naștere, bebelușii pot sughița chiar și de câteva ori pe zi. Acest reflex este destul de intens și pune tot corpul micuțului în mișcare. În articolul de față găsești câteva răspunsuri practice și utile la cele mai frecvente întrebări ale mămicilor legate de acest subiect.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale sughițului la bebeluși?

  • alimente prea calde combinate cu cele reci
  • alimentație în exces
  • inhalarea bruscă a unei cantități mari de aer
  • factori iritanți din mediu cum ar fi: praful, mirosurile concentrate și gazele de eșapament
  • reacții alergice ce implică tuburile gastrice
  • reflux gastroesofagian

Cât durează în mod normal sughițul și când ar trebui să te adresezi la medic?

Sughițul la copii este foarte frecvent în primul an de viață. De fapt, bebelușii sughiță chiar și în uterul mamei, înainte de a se naște. De cele mai multe ori, sughițul nu indică o problemă de sănătate, fiind inofensiv. De obicei, bebelușul se va opri din sughiț în 5 – 10 minute, dar dacă sughițul bebelușului nu se oprește în câteva ore, ar trebui să consulți medicul.

Evită administrarea de medicamente pentru sughiț și folosirea altor metode ce nu prezintă dovezi că ar funcționa, cum ar fi speriatul copilului sau trasul limbii.

Cum să-ți ajuți copilul atunci când sughiță?

În primul rând trebuie să știi că sughițul bebelușilor nu este la fel de puternic ca al adulților. Ascultă-ți copilul în timp ce îl hrănești. Dacă stomacul prezintă un fel de zgomot gol, poate însemna că acumulează prea mult aer. Asigură-te că cel mic suge sau mănâncă încet și că nu primește deodată un volum prea mare de hrană sau lapte. Alimentează întotdeauna copilul într-o poziție verticală și asigură-te că îl menții în această poziție timp de cel puțin 20-30 de minute după aceea. Masează în mod regulat spatele bebelușului în timp ce se află în poziție verticală. Acest lucru va ușura tensiunea din mușchii diafragmei.

Alte sfaturi:

  • Dacă bebelușul are mai mult de 6 luni, încearcă să îi dai puțină apă într-o ceașcă, deoarece acest lucru poate calma diafragma.
  • În timpul hrănirii copilului evită alte surse de distragere.
  • Nu supraalimenta copilul – consumul exagerat este unul dintre principalii factori implicați când vine vorba de sughit.

Sunt oare eficiente metodele populare de prevenire și stopare a sughițului la bebeluși?

Cu certitudine, NU! Remediile populare, cum ar fi tinerea respirației, NU ar trebui să fie indicate niciodată la un copil (și, de fapt, adesea nu sunt eficiente nici la adulți). De obicei, sughițurile se vor reduce aproape întotdeauna după câteva minute de la sine.

  • Nu îi da copilului bomboane acre sau zeamă de lămâie pentru sughiț. Nu sunt eficiente, iar substanțele acide pot afecta dinții copilului.
     
  • Nu trage copilul de limbă – ligamentele și tendoanele lor nu sunt încă dezvoltate pentru a rezista acestei forțe, și în plus nu este o tehnică eficientă.
     
  • Nu speria copilul – sunetele neașteptate îi pot ajuta uneori pe adulți să scape de sughiț, ca o sursă de distragere, dar dacă sperii copilul, riști probleme mai grave, inclusiv rănirea sau afectarea timpanului.
     
  • Nu plasa presiune la nivelul ochilor – nu apăsa globul ocular al copilului, deoarece poți afecta musculatura care menține ochii în poziția lor normală.
     
  • Nu ține respirația bebelușului! Lipsa oxigenului este extrem de periculoasă pentru bebeluș și această metodă nu trebuie NICIODATĂ utilizată din niciun alt motiv.