Alimentația corectă și echilibrată este indispensabilă pentru bebelușii ajungi la etapa diversificării, pentru că doar astfel se pot dezvolta armonios primind toți nutrienții necesari, pe lângă laptele matern. La această etapă, micuțul începe să fie interesat de alimente solide, cum sunt de exemplu piureurile din fructe și legume, combinațiile de alimente bogate în minerale, antioxidanți și vitamine. Află în continuare care sunt cele mai bune combinații de alimente sănătoase pentru bebeluși.
Piure de banane și avocado
Această combinație din piure de banane și piure de avocado este ideală pentru copiii mici, care au deja 6 luni. Bananele conțin fier, L-triptofan (care combate insomnia, stresul, hiperactivitatea), potasiu, sodiu, magneziu, proteine, fibre. În 100 g de banane se află 2,6 g fibre.
Avocado este un fruct bogat în aminoacizi, vitamine (B2, B3, B5, B6, C, D, E, K), acid folic, biotină, minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc), carotenoide, fitosteroli, flavonoizi, acizi grași esențiali nesaturați, acid oleic și acid liponeic.
Piureuri de legume
Bebelușul are nevoie de legume, care sunt bogate în vitamine A, B, C și minerale. Cel mai bun pentru bebeluși este piureul de morcovi, care are o cantitate semnficativă de vitamina A.
Alte combinații de alimente recomandate pentru bebeluși sunt:
- Piure de morcovi cu mere – Acesta este un deliciu al micuților de 6 luni, care nu mai sunt alăptați. Combinația de mere și morcovi oferă vitamine A, B3, B6, C, K, acid folic, mangan, potasiu, fibre, antioxidanți. Piureul se realizează din 5 morcovi, 2 mere și apă. Acestea se fierb în apă, apoi se fac piure la blender.
- Piure de morcovi cu spanac – Se folosește spanac și morcovi în cantități egale. Se fierb, se fac piure la blender și se amestecă. De regulă se dă la bebeluș 2 linguri de piure de morcovi amestecat cu 2 linguri de piure de spanac. Se poate adăuga și puțină apă sau lapte.
- Piure de morcovi cu dovlecei – Se realizează din puțin unt (cam 50 g), un morcov și un dovlecel. Legumele se fierb sau se coc la cuptor, apoi se pisează și se amestecă în unt.
- Piure de morcovi și conopidă – Se folosește un buchețel de conopidă, un morcov și puțin unt. Se fierb în apă, se fac piure la blender, apoi se amestecă, adăugând și puțin unt.
Toate acestea îmbunătățesc procesul de digestie și oferă mulți nutrienți organismului. Foarte importantă este și alimentația bio la bebeluși, pentru a asigura o creștere sănătoasă și armonioasă.
Piureuri de proteine
Acestea sunt cele mai bune piureuri pentru hrănirea mușchilor și dezvoltarea corpului bebelușului. Sunt recomandate combinațiile de piureuri din alimente bogate în proteine, cum ar fi:
- Piure din pește alb și cartofi – Se alege un pește care nu este gras (ca de exemplu șalău) care se combină cu piure din cartofi albi sau cartofi dulci. La 70 g pește se adaugă un cartof fiert. Se poate adăuga și o lingură de smântână, puțin piure de dovlecel și frunze de pătrunjel.
- Piure din legume, carne și cereale
- Piure din roșii și năut, din fructe și năut, din cartofi și năut sau din afine și năut
- Piure din afine, carne de curcan, iaurt și căpșuni.
Piure din carne
Din când în când se dă carne bebelușului, dar sub formă de piure. Specialiștii recomandă carnea după vârsta de 7-8 luni la copii. Ei consideră că la 8 luni a crescut suficient, iar depozitele de fier din timpul alăptării s-au epuizat și trebuie completate. Copiii au nevoie de proteine și acestea se găsesc în special în carne. Proteinele ajută la dezvoltarea normală a corpului, la formarea dinților și a oaselor.
Piureul de carne are mulți nutrienți: fier, potasiu, fosfor, zinc, magneziu, vitamine din grupul B. Cea mai recomandă este carnea de curcan care este hipoalergenică și conține puține grăsimi. Părinții ar trebui să știe că la bebeluși nu este indicată carnea de porc, deoarece este prea grasă. Aceasta le poate provoca tulburări digestive, sau chiar reacții alergice.
Mod de preparare – piure din carne:
- Se pune carnea de curcan la fiert. Se poate folosi și carne din pește slab.
- După ce a dat un clocot, se scurge apa, pentru a elimina grăsimile, iar apoi se adaugă altă apă, se mai fierbe timp de 1-5 ore.
- Nu se adaugă sare și niciun fel de condimente, acestea nu sunt recomandate bebelușilor.
- După ce carnea a fost fiartă foarte bine, se taie în bucăți mici, iar acestea se mărunțesc apoi la blender.
- În acest fel se obține un piure din carne ce poate fi combinat cu un piure din legume diferite.
Piure din orez și fasole
O combinație excelentă pentru bebeluși este piure din orez cu piure din fasole. Aceste alimente sunt bogate în proteine, fier, fibre și sunt delicioase pentru copii. Pentru piticii care nu vor să mănânce fasole, pentru că este posibil ca aceste leguminoase să fie mai dificil de digerat, se recomandă combinația dintre cereale de orez și lapte. Cerealele din orez au fier, zinc, vitamine și alți nutrienți.
Piure de banane cu fulgi de ovăz
Acest piure este excelent pentru bebeluși, mai ales că bananele conțin potasiu și fibre, iar fulgii de ovăz sunt foarte hrănitori, au vitamine (A, B1, B2, B3, B6, K, D, PP), caroten și minerale (fier, potasiu, fosfor, crom, mangan, iod, magneziu, calciu și altele).
Recomandat este să înmuiați fulgii de ovăz în lapte sau în apă, iar apoi să-i amestecați cu piure de banane.
Alte combinații sunt:
- Piure de mere și fulgi de ovăz
- Piure de pere și fulgi de ovăz
- Piure de mango și fulgi de ovăz.