Ceaiul nu este recomandat bebelușilor sub 6 luni, iar unele tipuri de ceaiuri nici după această vârstă. Și asta pentru că unele tipuri de ceai împiedică absorția fierului din lapte, ceea ce duce la anemie.

mamaplus

Ceaiurile conțin teină, aceasta fiind o substanță care interferează cu absorția mineralelor și a fierului. Teina poate să mai producă copilului efecte nocive cum ar fi deshidratare și agitație.

„Ceaiul conţine compuşi numiţi polifenoli, care se lipesc de fier, ceea ce face mai greu pentru corp să-l absoarbă”, declară Chris Cashin, purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Britanice.

De ce este atât de important fierul pentru o creștere sănătoasă?

În cazul bebelușilor, lipsa de fier se poate materializa printr-o întârziere în etapele de dezvoltare. Aparent nici ceaiurile care au recomandarea „pentru copii” nu sunt indicate, fiindcă acestea conțin zahăr sau tot felul de îndulcitori care afectează dinții și stomacul bebelușului și îl agită.

Dacă unui bebeluș i se dă prea mult ceai, atunci va primi mai puțin lapte, iar laptele este principalul element necesar dezvoltării în primele șase luni de viață.

Înainte de diversificare, bebelușii nu au nevoie decât de lapte, fie el matern sau formulă. Ceaiul oferit bebelușilor în timpul alăptatului va afecta producția de lapte matern.

Sursa