Colicile sugarului apar în primele luni de viață și se manifestă prin stări de agitație și plâns, cauzate de balonare și disconfort intestinal. Colicile nu trebuie să te îngrijoreze, estimativ, unul din trei copii suferă de ele. Trebuie să știi că nu au legătură cu foamea, ci cu durerea cauzată de balonare, iar țipetele îngrozitoare și crizele de plâns pe care le generează sunt diferite de plânsul normal al bebelușului.
Într-adevăr, după masă colicile se manifestă mai accentuat, iar cel mai adesea în a doua parte a zilei, până seara târziu, când bebe țipă, dă din piciorușe, strânge pumnii și se crispează de durere. Cel mai adesea mamele masează ușor burtica micuțului și pune comprese calde pe abdomen. Înainte de masaj, îi poți unge pielea cu o linguriță de ulei cald de măsline sau de jojoba pe care să îl combini cu o picătură de ulei de maghiran, romaniță sau o plantă aromată. Aceste uleiuri degajă și ele vapori care calmează, odată inhalați, și au același efect de relaxare a stomacului și intestinelor încordate ale bebelușilor.
Există și siropurile pe care medicii le recomandă împotriva colicilor, dar la fel de bune sunt cele de plante și mai ales ceaiurile în calmarea colicilor. La fel de important este ca micuțul să fie legănat pentru a se liniști simțindu-se în siguranță. La capitolul ceaiuri, în magazine și farmacii există ceaiuri speciale pentru bebeluși, făcute din amestecuri de plante care au efect de calmare a colicilor.
Cele mai cunoscute plante care intră în alcătuirea acestor ceaiuri se numără: teiul, mușețelul, extract uscat din semințe de fenicul, extract uscat din frunze de roiniță, anasonul, ghimbirul, menta.
Înainte de a fi hrănit bebelușului i se pot da mici înghițituri din ceaiuri de plante, dar bineînțeles tot la recomandarea medicului.
Alte combinații pot fi: mușețel, lemn dulce, cimbru, mentă și anason sau flori de mușețel, fructe de fenicul, fructe de chimion, mentă.
Amestecul de plante are o acțiune sedativă ușoară, un efect antispastic, de relaxare a musculaturii intestinale, și un carminativ, de asemenea inhibă fermentația și favorizează evacuarea gazelor. Medicii recomandă ca pentru evitarea pe cât posibil a acestor neplăceri, în cazul alăptării, să i se lase sugarului suficient timp pentru a bea laptele din sân și apoi un timp fără supt între mese ca laptele să se digere și să nu se amestece cu cel proaspăt supt. Și, desigur, dieta mamei e foarte importantă.