Din prima zi în care ai ajuns acasă de la maternitate împreună cu bebelușul nou-născut, începe o aventură cu suișuri și coborâșuri și... foarte multe întrebări. Acest lucru este absolut normal și nu ar trebui să devii panicată la fiecare pas, urmârind respirația copilului și fiecare bătaie a inimii. Află în contiuare ce semnificație are reflexul Moro și care este legătura acestuia cu somnul bebelușului.
Pentru a înțelege mai bine de ce bebelușii se sperie în somn în primele luni de viață, gândește-te și la cele trei etape ale reflexului Moro: bebelușul întinde brațele în față (întrucât simte că, brusc, capul i se duce în spate), își îndepărtează brațele și membrele inferioare, ca și cum ar încerca să îmbrățișeze, apoi începe să plângă brusc. Reflexul Moro reprezintă o etapă firească a dezvoltării sale, demonstrând că sistemul său nervos funcționează corect. Acest reflex este favorizat de stimuli precum:
- Un zgomot puternic
- O atingere neașteptată
- O schimbare semnificativă în intensitatea luminii
- Când bebelușul este pus într-o nouă poziție (de exemplu, dacă îl pui în pătuțul său după ce l-ai ținut în brațe)
- Dacă are loc o schimbare a poziției corpului bebelușului
Tocmai prin contactul cu acești stimuli poți observa cum tresare și ți se pare că bebelușul tău este speriat în somn. Ai în vedere faptul că, pe măsură ce mușchii zonei gâtului devin tot mai puternici și va începe să fie capabil să se rostogolească prin pat, să-și schimbe sigur pozițiile, reflexul Moro va dispărea treptat, în intervalul în care bebelușul are între 4 și 6 luni.
În funcție de vârsta pe care o are, la un bebeluș pot fi sesizate tulburări specifice somnului, care demonstrează și ele de ce bebelușii se sperie în somn:
- În primele 3 luni de viață
Nou-născuții dorm cam 14-17 ore pe zi, trezindu-se de mai multe ori pe timpul zilelor și al nopților. La 1-2 luni, dorm cam tot atât, iar la 3 luni au nevoie de 14-16 ore de somn pe zi.
Printre tulburările ce țin de somnul în primele 3 luni de viață se regăsește somnul neliniștit ca urmare a trezirilor frecvente pentru hrănirile de noapte. Cei mai mulți bebeluși de 2-3 luni, în special cei alăptați, se trezesc cel puțin o dată-de două ori pe noapte pentru a mânca. Discută cu medicul pediatru și vezi dacă nu ar fi mai bine să renunți la o parte dintre mesele de noapte ale bebelușului, asigurându-te că mănâncă suficient ziua și mărind treptat intervalele dintre hrănirile de noapte.
- La 4-5 luni
Începând cu vârsta de 4 luni, bebelușului îi sunt suficiente 12-16 ore de somn pe zi, fracționate în 2-3 episoade de somn pe timpul zilei (în total, cam 6 ore de somn), plus 9-11 ore de somn noaptea. Odată ce bebelușul atinge și depășește vârsta de 4 luni, se poate vorbi despre existența unei regresii de somn. Acest fenomen este normal și se leagă de: în cazul în care bebelușul stă prea mult treaz pe timpul zilei sau dacă nu are parte de un somn de calitate, nu va mai dormi bine noaptea.
De ce bebeluşii se sperie în somn și le poate fi dificil să adoarmă iar este un fenomen ce ar trebui pus în legătură și cu așa-numitele asocieri de somn (bebelușul se așteaptă să se bucure, când se trezește, de aceleași condiții de care a beneficiat când s-a culcat. De exemplu, dacă a adormit ținut în brațe, se așteaptă să fie la fel și când se trezește). Ca să gestionezi cât mai bine această situație, ține seama și de aceste sfaturi: asigură-te că se odihnește destul ziua, stabilește o rutină cât mai predictibilă înainte de culcare și ai grijă să doarmă într-un mediu cât mai confortabil (de pildă, să fie cât mai multă liniște, să nu fie nici prea cald, dar nici prea frig etc.).
- După vârsta de 6 luni
La vârsta de 6 luni, de obicei bebelușul doarme cam 10-11 ore noaptea, iar ziua are 2-3 episoade de somn. Când se apropie de vârsta de 1 an, se poate obișnui ca în timpul zilei să beneficieze de un singur episod de somn. Tulburarea de somn des întâlnită în perioada în care bebelușul are între 6 și 12 este somnul puțin odihnitor, ce are cauze diverse, printre care:
Trezirea mult prea devreme: Nu este exclus ca bebelușul să se trezească încă din zorii zilei și să-i fie greu să mai adoarmă pentru o perioadă de timp. Ca să eviți cât mai mult această situație, pot apela și la aceste tactici: ajustează-i programul de somn de pe timpul zilei, încearcă să-i găsești noi ore de culcare etc.
Durerile provocate de erupția dentară: În această situație, poți recurge la soluții ca de exemplu: oferă-i un inel dentar, masează-i gingiile dureroase cu un gel special, cântă-i, pune-i muzică liniștitoare etc.. Dacă sesizezi că durerile sunt foarte persistente, stai de vorbă cu medicul pediatru și vezi dacă nu cumva acesta consideră că, la nevoie, îi poți da bebelușului și un medicament destinat calmării durerii (cum ar fi un medicament pe bază de paracetamol de pildă)