mamaplus

Ce efect surprinzător poate avea mirosul capului bebelușilor asupra adulților

-
//
29.11.2021

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann sugerează că o moleculă secretată de oameni, și poate în special de bebeluși, joacă un rol social important: reglarea agresiunii la adulți. Studiul a constatat că molecula HEX afectează femeile într-un fel și are efectul opus asupra bărbaților. La femei, molecula scade conectivitatea în părți ale creierului asociate cu luarea deciziilor sociale, dar crește conectivitatea la bărbați.

Studiul a folosit două metode științifice validate pentru măsurarea comportamentului agresiv la oameni, așa-numitele „paradigme de agresiune”, cunoscute sub numele de TAP și PSAP. Cercetătorii au folosit metoda TAP pe aproximativ 130 de participanți umani, dintre care jumătate au fost expuși la molecula HEX și jumătate la o substanță de control. Metoda PSAP a fost utilizată pe aproximativ 50 de participanți suplimentari, fiecare expus atât la HEX, cât și la control. Scopul a fost acela de a vedea dacă HEX a servit ca un indiciu la nivel chimic, influențând comportamentul agresiv și mecanismele creierului asociate.

Ambele metode au două etape: o etapă de provocare menită să frustreze participanții și o etapă de răspuns menită să le evalueze agresivitatea. În consecință, cercetătorii au creat un joc pe computer pentru a măsura comportamentul agresiv al participanților. După ce aceștia au fost expuși la moleculă sau la substanța de control, li s-a cerut să joace două seturi de jocuri împotriva a ceea ce ei credeau că este o persoană, dar era de fapt un computer.

Cercetătorii au descoperit că cei care au fost expuși la HEX au prezentat comportamente diferite față de cei care nu au fost expuși la aceasta. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost surprinși să vadă că rezultatele păreau inconsecvente.

HEX afectează în mod diferit bărbații și femeile. În timp ce femeile expuse la moleculă au prezentat o agresivitate crescută în comparație cu participanții de sex feminin din grupul de control, participanții de sex masculin s-au comportat în mod opus, iar agresivitatea lor a scăzut.

„Copiii nu pot comunica prin limbaj, așa că această comunicare chimică este foarte importantă. În calitate de copil, este în interesul tău să-ți faci mama mai agresivă față de ceilalți și să reduci nivelul de agresivitate a tatălui”, menționează cercetătorii.