mamaplus

Câteva lucruri esențiale pe care trebuie le știi dacă ai devenit mămică pentru prima dată

-
//
28.04.2020

Dacă ați născut de curând, cu siguranță vă simțiți copleșite de multitudinea de informații despre care se spune că este bine să le știți, dar cu toate acestea, simțiți că nu știți nimic și nu aveți nicio soluție în momentele critice. În primul rând, ceea ce trebuie să știți este că niciun bebeluș nu seamănă cu altul și majoritatea prezintă particularități care dau părinților mari bătăi de cap.

Un lucru este cert, și anume, în primele luni de viață, bebelușii mănâncă foarte mult, trebuie să fie schimbați des și au nevoie de o rutină constantă pentru a adormi fără probleme. Acum, date fiind diferențele dintre bebeluși, fiecare va dori să mânânce în felul său, va prefera o anumită rutină înainte de culcare și chiar și un anumit brand de scutece.

Iată, în rândurile următoare, câteva informații care s-ar putea să vă fie de folos în momentele critice:

Este normal ca bebelușul să mănânce puțin și des. Deseori, mămicile pentru prima oară sunt surprinse de cât de des trebuie să hrănească bebelușul. Într-adevăr, nou-născuții par a suferi de o foame permanentă, așa că trebuie să fiți pregătite să îi hrăniți ori de câte ori arată că vor lapte. Pe de altă parte, nu trebuie să vă faceți griji că veți rămâne fără lapte, căci cu cât bebelușul se hrănește cu mai mult lapte, cu atât corpul mamei va produce mai mult lapte. Gândiți-vă că bebelușul are un stomac foarte mic și nu poate mânca mult la o masă, de aici și nevoia sa de a mânca puțin și des. Asta înseamnă și că trebuie să fiți pregătite să schimbați scutece aproape toată ziua. Nu trebuie să fiți surprinse nici dacă bebelușul cere să fie alăptat de mai multe ori pe oră. Și acest lucru este destul de normal. Acest lucru se întâmplă mai ales în primele zile de viață și este un comportament absolut firesc pentru toți nou-născuții. Totuși, dacă vă veți alăpta bebelușul de mai multe ori pe parcursul unei ore sau la fiecare câteva ore, vă veți simți epuizate fizic și emoțional, așa că aveți mare nevoie de un regim alimentar echilibrat și de hidratare corespunzătoare.

Schimbați scutecele în mod strategic. Dacă bebelușul se trezește în miez de noapte să mănânce, cel mai bine este să îi schimbați scutecul înainte de a mânca și nu după. Eventual, pentru un plus de confort, puteți folosi un încălzitor de şerveţele umede. Dacă așteptați să îi schimbați scutecul după ce mănâncă, șansele sunt să îl treziți dintr-un somn profund. Dacă vă veți schimba bebelușul înainte de a-l hrăni, îl veți putea pune în pătuț de îndată ce observați că a adormit. Această regulă este aplicabilă în orice moment al zilei – fie că este vorba de somnul pe timp de noapte sau de puiul de somn după masa de dimineață.

Hidratați-vă corespunzător. Mămicile sunt sfătuite să consume cât mai multă apă și alimente bogate în apă. Pentru a produce lapte, corpul are nevoie de foarte multă apă, așa că asigurați-vă că aveți întotdeauna o sticlă de apă la îndemână, chiar și pe timpul nopții sau atunci când ieșiți la plimbare. După fiecare sesiune de alăptare, beți puțină apă, inclusiv în timpul nopții.

Legănați bebelușul. Dacă nu mai știți ce să mai faceți pentru a vă adormi bebelușul, atunci încercați să îl legănați. Bebelușii, în special cei de vârstă foarte mică, le place să se simtă ca și cum ar fi în pântecele mamei. Iată că legănatul pe brațe sau în pătuț le amintește de pântecele mamei cald, hrănitor și ocrotitor. Ca parte a rutinei înainte de culcare, legănatul este de mare ajutor. Dacă doriți să vă întindeți și să legănați pătuțul bebelușului, atunci optați pentru acele pătuțuri speciale de bebeluși care se atașează printr-un sistem special de patul părinților.

La final, nu uitați că veți deveni mămici din ce în ce mai pricepute pe măsură ce practicați mai mult. De asemenea, trebuie să știți că aveți nevoie de timp pentru a înțelege totul și pentru a descoperi cele mai bune modalități prin care puteți avea grijă de bebeluș. Deci nu trebuie să vă învinuiți dacă în continuare bebelușul adoarme greu, plânge la schimbarea scutecului sau pare să fie tot timpul flămând și nervos. Continuați să practicați, să aveți încredere că totul va fi bine și nu vă comparați cu alte mămici.