mamaplus

Care este poziția corectă pentru somnul bebelușului și ce este regula ABCDE?

-
//
30.09.2021

Până la vârsta de 1 an, atunci când un bebeluș nu doarme în brațele părinților săi sau într-un sistem de purtare ergonomic, poziția corectă de somn este foarte importantă. Sindromul morții subite la sugari este o problemă gravă, din cauza căreia se înregistrează majoritatea deceselor la această vârstă. Iată de ce, poziția în care doarme bebelușul tău este extrem de importantă.

Ce este Regula ABCDE de care ar trebui să țină cont proaspetele mămici?

  • A (Alone) – Singur. Cel mai sigur loc pentru somnul copilului este în camera unde dormi și tu, însă nu în pat cu tine. Nu adormi niciodată pe canapea sau scaun în timp ce îți ții copilul în brațe. Dormitul în aceeași cameră cu bebelușul reduce la jumătate riscul sindromului morții subite la sugar.
     
  • B (Back) – Pe spate. Așază-ți bebelușul pe spate. Statul pe spate ajută la respirație, menținând gura și nasul neobstructionate. De asemenea, această poziție ajută bebelușul să înghită orice scuipă sau tușește în timpul somnului.
     
  • C (Crib) – În pătuț. Așază-ți întotdeauna bebelușul să doarmă pe o saltea fermă – într-un pătuț sau coș realizat conform normelor de siguranță, fără alte cuverturi, perne sau animalute de plus. În loc să folosești o pătură pentru a-i ține de cald, îmbracă bebelușul într-un trusou pe dimensiunea lui sau într-o pijama de tip sac.
     
  • D (Don’t smoke) – Nu fuma. Evită expunerea bebelușului la fumul de țigară. Asigură-te că pătuțul se află într-o încăpere unde nu ajunge niciodată fum de țigară. Totodată, camera ar trebui să fie foarte bine aerisită (temperatura ideală ar trebui să fie în jur de 20 de grade).
     
  • E (Every time) – De fiecare dată. Asigură-te că îi vei comunica oricărei persoane care se va ocupa de îngrijirea copilului – bonă, familie, prieteni – regula ABCDE a somnului sigur. Bebelușii care de obicei dorm pe spate, dar care sunt apoi așezați să doarmă pe burtă (de exemplu, pentru siesta) au un risc de 18 ori mai crescut să decedeze că urmare a sufocării.

3 mituri demontate despre somnul bebelușului

Mitul nr 1: Bebelușul se va îneca dacă va fi așezat pe spate în timpul somnului.

Realitate: Bebelușul elimină mai bine fluidele/mucusul atunci când se află pe spate datorită localizării traheei când bebelușul doarme pe spate.

Mitul nr 2: Bebelușul va dobândi porțiuni aplatizate în zona capului dacă doarme pe spate.

Realitate: Presiunea pe aceeași parte a capului poate să provoace aplatizarea zonelor respective dacă se întâmplă timp îndelungat. Însă aceste aplatizări nu sunt în general periculoase și dispar atunci când copilul începe să stea în picioare. Asigurându-te că bebelușul are parte de suficient timp în poziția “pe burtică” - este o metodă să previi aplatizările.

Mitul nr 3: Bebelușul se va răni dacă nu îi pun apărători (de protective) pe pătuț.

Realitate: Acum că pătuțurile trebuie să îndeplinească anumite standarede de siguranță, șipcile nu mai prezintă aceleași pericole ca în trecut. Prin urmare, apărătoarele, care pot provoca traumatisme severe sau chiar deces, nu mai sunt necesare.