mamaplus

Când începe și când se sfârșește perioada colicilor la nou-născuți?

0
//
25.02.2021

Foarte mulți proaspeți părinți au o frică imensă față de apariția colicilor la copil și ca să evitați tot felul de confuzii sau informații eronate, am selectat cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoască.

  • Colicile sunt definite de către specialiști în baza unei reguli simple: plâns intens timp de 3 sau mai multe ore pe zi, 3 mai mai multe zile într-o săptămână, timp de mai mult de 3 săptămâni. 
     
  • Simptomele colicilor includ agitație, gaze, balonare abdominală, plâns inconsolabil, tensiune la nivelul corpului și lipsa somnului.
     
  • Bebelușii au tendința de a fi mai agitați noaptea.
     
  • Perioada de vârf în care se manifestă colicii este reprezentată de primele 2 luni de viață și apoi scade între 3-4 luni. 

Metode de prevenire a colicilor:

Crearea unui ritm de mișcare constant – atunci când induci copilului o mișcare, de orice natură, îl vei liniști. Câteva variante prin care poți face acest lucru includ legănatul bebelușului în brațe, mersul la plimbare cu căruciorul sau chiar în mașină.

Eliminarea gazelor abdominale – gazele reprezintă un motiv important pentru apariția disconfortului abdominal la bebeluș. Unele sfaturi care ajută la eliminarea gazelor includ întinsul bebelușului pe burtică și masarea spatelui sau întinsul său pe spate și mișcarea picioarelor în sens de pedalare. Dacă îl hrănești cu biberonul poți folosi o sticlă specială ca să îl ajuți să elimine cantitatea de aer pe care bebelușul o înghite, care poate preveni acumularea de gaze în burtica sa.

Hrănește-l cu alimentele pe care le tolerează mai bine – unii bebeluși au burtici sensibile și pot să se confrunte cu alergie la laptele de vacă. Alții pot fi sensibili la alimentele din dieta mamei, prin urmare poți încerca să le elimini pe rând. Există și bebeluși care suferă de reflux gastro-esofagian. Deși pare de modă veche, metoda bicicletei (miști picioarele bebelușului ca și cum ar pedala în vreme ce împingi ușor genunchii către piept eliberând gazele) chiar dă rezultatele.

Administrarea de probiotice – există dovezi care susțin că bacteriile cauzatoare de gaze din intetestinele bebelușilor sunt cele care conduc și la colici. Studiile au arătat că bebelușii cu niveluri ridicate de bacterii nocive în tractul digestiv au cantități reduse de bacterii bune necesare a proteja intestinele precum și a programa sistemul imunitar. Aceste bacterii bune sunt denumite B.infantis, iar datele indică că 9 din 10 bebeluși sunt deficienți în acest sens fie ca urmare a administrării de antibiotice, fie a intervențiilor cezariene și a altor intervenții medicale care nu sunt ideale, dar adesea necesare. Prezența de bacterii nocive în microbiomul intestinal infantil a fost demonstrată a cauza inflamație și acumularea de gaze, care contribuie la simptome de colici.

Ajută bebelușul să se simtă confortabil – crearea unui mediu confortabil pentru bebeluș este important atunci când te confrunți cu perioada colicilor. Sunt opinii care încurajează înfășatul bebelușului, care are un efect calmant. Căldura este un alt factor relaxant, prin urmare ajută folosirea unei cârpe/ploscă caldă pe burtica sa sau o baie caldă. Nu trebuie să uiți de mediul în care stă bebelușul și să reduci intensitatea luminii, zgomotul din jurul casei și să îi pui zgomot alb pentru a-l liniști.

Nu uita: nu ești singură. Proaspeții părinți pot ajunge să se simtă depășiți de situație. Plânsul neîncetat poate să se transforme într-o reală povară atunci când nu poți să îți consolezi bebelușul. Iar lipsa somnului nu ajută defel. Deși sună mai ușor în teorie decât în practică, este bine să încerci să ai o perspectivă pozitivă și să realizezi că plânsul și gazele nu vor dura pentru totdeauna. Odihnește-te când bebelușul doarme și cere ajutorul pentru treburile casnice partenerului, familiei sau prietenilor binevoitori. Dacă simți că ai epuizat și ultimele încercări, programează-te la medicul pediatru și cere-i ajutorul.