Imaginea bebelușului tău frecându-se la ochi ți se pare de-a dreptul înduioșătoare, însă pentru cel mic acest lucru poate fi un mijloc de comunicare și poate indica oboseala sau că are ceva în ochișori. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă îți vezi bebelușul că se freacă la ochi, dar este bine să știi care ar putea fi motivele pentru care face acest lucru și ce poți face pentru a preveni acest obicei. Află în continuare care sunt principalele motive pentru care bebelușul se freacă la ochi.
Bebelușului îi este somn
Dacă cel mic se freacă la ochi și cască, înseamnă că îi este somn și este obosit. Asemeni unui masaj, frecatul ochilor îl ajută să ușureze tensiunea creată în jurul mușchilor ochilor precum și greutatea pe care o simte pe pleoape.
Cel mai bun mijloc de prevenire a frecatului la ochi în acest caz este să urmărești primele semne de oboseală pe care le manifestă și să îl adormi cât mai repede. O rutină prestabilită a orelor de somn te va ajuta să eviți ca bebelușul tău să devină epuizat.
Ochii bebelușului sunt uscați
Ochii bebelușului sunt protejați de o peliculă care, atunci când ochii stau prea mult deschiși, se evaporă, rezultând în uscarea ochiului și cauzând disconfort pe care bebelușul încearcă să îl elimine prin frecare. Frecarea ochilor stimulează lacrimile, restabilind umezeala acestora.
Este curios
În afară de somnolență sau oboseală, există și alte cauze care îl pot face pe cel mic să se frece la ochi. Imediat ce bebelușul tău își dezvolta abiliățile motrice, începe să își atingă diferite părți ale corpului, incluzând ochii, pentru a înțelege cum răspunde corpul lui la atingere.
Bebelușul este uimit
Atunci când bebelușul nu este obosit, dar se freacă la ochi, ar putea fi din cauza stimulării vizuale pe care frecatul o produce. Îi plac modelele vizuale pe care frecatul ochilor închiși i le produce. Ca să înțelegi, închide și tu ochii și freacă-ți pleoapele. Poți preveni acest lucru distrăgându-i atenția cu ceva mai interesant.
Are ceva în ochi
Bebelușul se poate freca la ochi și atunci când ceva îi irită. Ar putea avea urdori sau particule de praf care să îl incomodeze și să îl irite atât de tare încât să frece ochii până se înroșesc. În acest caz, frecatul la ochi poate să îi cauzeze, particulele de praf zgâriindu-i ochiul.
Dacă plânge în timp ce face asta, este un semn sigur că are ceva în ochi. În acest caz, curăță-i ochii cu o compresă sterilă îmbibată cu ser fiziologic. Folosește o bucată de bumbac curat pentru a-i șterge urdorile. Dacă aceste lucruri nu rezolvă problema, atunci trebuie să mergeți la un control medical.
Ca să previi astfel de situații, asiagură-te că cel mic nu stă într-un mediu cu mult praf în aer.
Cum să împiedici bebelușii să se frece la ochi
Pentru a minimiza riscurile de a se răni sau zgâria la ochi, încearcă să îl împiedici pe cel mic să se frece la ochi. Mănușile ajută sau îi pot distrage atenția (în această perioadă din viața bebeusului tău este încă foarte ușor să faci asta), îi poți da o jucărie să o țină în mână sau poți pune muzică pentru a-i lua gândul de la frecatul ochilor.