Bebelușul este neliniștit atunci când e bolnav și reacționează diferit, fiindcă nu înțelege ce i se întâmplă. Cel mai rău este atunci când are nasul înfundat, fiindcă nu poate respira normal, iar acest lucru îi creează o senzație de disconfort.
Folosește un aspirator nazal pentru a curăța mucusul înainte de culcare sau ori de câte ori este nevoie. Poți folosi batista bebelușului, o pompă specială sau oricare tip de aspirator nazal ți se pare mai ușor de folosit, iar cel mic îl tolerează bine.
Poți să improvizezi o saună la tine în baie înainte de ora de culcare, dând drumul la apa caldă pentru câteva minute, până când se face abur în încăpere. După aceea stai cu copilul acolo pentru câteva minute sau chiar îi poți face baie. Aburul va ajuta la înmuierea și eliminarea mucusului.
Un umidificator este esențial pentru camera copilului pentru că va îmbunătăți calitatea aerului și va preveni apariția uscăciunii căilor respiratorii ale micuțului în timpul somnului.
Mare atenție la igiena umidificatorului. Acesta trebuie să fie curățat corespunzător, pentru că dacă va elibera în aer spori de mucegai, s-ar putea să facă mai mult rău decât bine.
Dacă poți, ridică salteaua pe care doarme copilul astfel încât capul său să fie la un unghi de 30 de grade în raport cu corpul. Poți folosi chiar o carte pe care să o pui sub saltea, ori un prosop sau o pernă.
Este recomandat să se îndepărteze orice sursă de mirosuri iritante, precum lumânările sau bețișoarele parfumate sau odorizantele de cameră.
Copilul trebuie să fie hidratat corespunzător pentru că mucusul să fie cât mai subțire și fluid, iar dacă nu poate să sugă sau refuză biberonul, faceți un pic de „curățenie” înainte de a-i da lapte.
Dacă micuțul are peste 2 ani, poți folosi picături saline pentru a-i desfunda nasul. Mucusul se va înmuia și se va elimina ușor.