Printre mămici circulă un mit precum că alăptarea prelungită la sân (în special pe timp de noapte) i-ar putea provoca carii dentare bebelușului. La fel și cu biberonul de lapte, care, odată lăsat în gurița bebelușului pe noapte, poate duce la apariția cariilor. Află în continuare cât de adevărate sunt aceste constatări și care ar fi cauzele reale ale apriției cariilor la sugari.

Înainte de utilizarea biberonului, cariile dentare la dinții de lapte erau rare. Doi stomatologi americani, dr. Brian Palmer și dr. Harold Torney, au făcut cercetări ample asupra craniilor umane (de acum 500-1000 de ani în urmă) în studiul lor asupra cariilor dentare la copii. Desigur, acești copii au fost alăptați, probabil pentru o perioadă lungă de timp. Cercetările lor i-au determinat să concluzioneze că alăptarea NU provoacă cariile dentare.

Unul dintre motivele pentru care biberonul oferit pe timp de noapte cauzează cariile dentare este adunarea lichidului în gura bebelușului (unde laptele / sucul scaldă dinții bebelușului pentru perioade lungi de timp). Se crede că laptele matern nu se acumulează în gura bebelușului la fel ca laptele din biberon, deoarece laptele nu curge decât dacă copilul suge activ. De asemenea, laptele matern intră în gura bebelușului în spatele dinților. Dacă bebelușul suge în mod activ, atunci el înghite și el, astfel încât laptele matern pare să nu fie o problemă.

Streptococcus mutans determină apariția cariilor dentare

Se consideră că o bacterie (prezentă în placă) numită Streptococcus mutans (S. mutans sau strep mutans) este principala cauză a cariilor dentare. Aceste bacterii folosesc zaharuri alimentare pentru a produce acid - acest acid provoacă direct cariile. Streptococcus mutans prosperă într-o combinație de zaharuri, cantități scăzute de salivă și un nivel scăzut de Ph în salivă. O parte din populație (aproximativ 20%) se crede că are niveluri crescute ale acestei bacterii cu un nivel ridicat de aciditate, ceea ce-i pune la risc mai mare de a dezvolta cariile dentare.

După ce bebelușului încep să-i crească dințișorii, el poate avea această bacterie prin contactul cu saliva mamei (sau a persoanei care îl îngrijește - atenție la bunici). Pentru a preveni transferul acestei bacterii la bebeluș, evită orice contact salivă cu salivă, cum ar fi folosirea aceleași linguri, căni, pupici pe buze, mestecarea alimentelor pentru bebeluș sau umezirea suzetei în gură. Pe de altă parte, un studiu indică faptul că, copiii mamelor cu niveluri ridicate de strep mutans pot avea de fapt o anumită protecție (imunizare) de la descompunere prin saliva frecventă la contactul cu saliva în lunile dinaintea erupției dinților bebelușului.

Bacteriile cauzatoare de carii sunt transmise sugarului prin părinți (sau bunici)

Potrivit autorilor studiului „Laptele matern singur nu provoacă carii dentare. Nou-născuții alăptați exclusiv nu sunt imuni la cariile din cauza altor factori care influențează riscul sugarului de apariție a cariilor dentare. Bacteriile cauzatoare de carii (streptococcus mutans) sunt transmise sugarului prin părinți, îngrijitori și alții”, (Palmer 2012).

Înțărcarea nu va încetini rata de apariție a cariilor, dar o poate accelera din cauza lipsei de lactoferină.

Conform acestei cercetări, un bebeluș care este alăptat exclusiv (fără biberon sau solide) nu va avea carii decât dacă este predispus genetic. La un bebeluș care are o problemă genetică, înțărcarea nu vă încetini rata de apariție a cariilor, dar o poate accelera din cauza lipsei de lactoferină.

În concluzie:

  • Deși copiii alăptați pot avea carii, laptele matern nu pare să fie cauza. Alte alimente decât laptele matern tind să fie principala problemă.
  • Unii copii prezintă un risc mai mare de apariție a cariilor dentare din cauza micilor defecte ale smalțului dinților și / sau a nivelurilor crescute de bacterii strep mutans care cauzează cariile.
  • La acești copii, înțărcarea nu va încetini dezvoltarea cariilor, dar o poate chiar accelera din cauza lipsei de lactoferină (o componentă din laptele matern care ucide strep mutans).

Ce pot face părinții pentru a-și ajuta copilul să nu dezvolte carii dentare?

  • Obișnuiește-ți copilul cu îngrijirea orală încă de la naștere, curățând ușor gingiile cu apă și o cârpă moale sau tifon.
  • Curăță dinții copilului de două ori pe zi (dimineața și seara) de îndată ce dinții încep să apară.
  • Ai grijă de propria gură - aceasta reduce cantitatea de bacterii transmise copilului.
  • Dacă copilul primește altceva decât laptele matern (inclusiv medicamente), curăță-i dinții bine înainte de culcare. Laptele combinat cu zahărul este mai rău decât zahărul singur când vine vorba de cariile dentare.
  • Poate fi util ca bebelușul care a început diversificarea să soarbă apă după mese pentru a ajuta la spălarea particulelor de alimente.
  • Redu timpul în care substanțele zaharoase intră în contact cu dinții. Nu permite copilului să care după el o cană sau un biberon în timpul zilei. Acest lucru are ca rezultat o „scăldare” constantă a dinților bebelușului cu orice bea. Evită și prea multe alimente dulci și lipicioase.
  • Dar fluorul? Unii părinți și profesioniști din domeniul sănătății preferă să evite florul; alții consideră că poate fi de ajutor. American Dental Association recomandă în prezent utilizarea la copiii sub 3 ani „un frotiu de pastă de dinți care conține fluor sau o cantitate aproximativă de mărimea unui bob de orez”. Dacă te întrebi despre suplimentarea cu fluor, discută cu medicul dentist despre cantitatea de fluor din apa de băut.