mamaplus

7 nuanțe ale pielii bebelușului și semnificația acestora. Când este cazul să te adresezi la medic

-
//
25.05.2021

Colorația pielii este un indiciu despre sănătatea bebeluşului. În majoritatea cazurilor, ea nu anunță o problemă, în altele, însă, e nevoie să consultăm medicul. Este absolut necesar ca fiecare părinte să cunoască aceste indicii ca să știe cum să acționeze corect în funcție de situație.

Colorația galbenă a tegumentelor

Tegumentul este țesutul care constituie învelișul corpului. În cazul nou-născuților, culoarea galbenă a tegumentelor poate fi expresia icterului fiziologic. Icterul apare în mod obişnuit după 24 de ore de la naştere şi dispare sau scade în intensitate de la sine şi fără urmări în una, două săptămâni. La unii bebeluşi, icterul are o culoare mai intensă, la alții mai puțin intensă.

Tenta albastră a tegumentelor

În limbajul medical, culoarea albăstrie a tegumentelor, unghiilor sau mucoaselor se numeşte cianoză. Cianoza se instalează atunci când cantitatea de oxigen din sânge nu este suficientă. Cauzele sunt: insuficiența cardiacă, bolile pulmonare, aerul sărac în oxigen, malformațiile congenital cardiace. La bebeluşi, ea se accentuează după țipete şi, imediat cum observați aceste simptome, adresați-vă cât mai curând medicului.

Pete roşii pe scalp, față, spate, mâini sau gât

Apar frecvent la nou-născuți, în diferite zone ale corpului, şi sunt cunoscute, în termeni medicali, drept hemangioame. Cel mai adesea, ele nu pun probleme şi dispar fără tratament. Spre vârsta de un an scad în dimensiuni, urmând ca până la 5-7 ani să îşi diminueze şi culoarea.

Pete roşii pe frunte, pleoape superioare, ceafă

„Petele vasculare“, „naevus flammens“ sau „ciupitura berzei“ se manifestă rareori şi pe nas, devenind vizibile când bebeluşul plânge. Dispar, de obicei, în primul an de viață. Există, în cazul acestor pete roşii, şi situații excepționale: cele de la rădăcina nasului ori de pe frunte se şterg aparent, dar rămân de-a lungul vieții, „arătându-se“ în timpul emoțiilor puternice sau când persoana respectivă face eforturi fizice.

Roşeața din zona şezutului

Eritemul fesier se poate extinde şi în zona genitală, iar cauzele sunt: scaunele acide şi dese, folosirea unui scutec care provoacă iritații, igiena incorectă, transpirație, materialele sintetice, folosirea unor produse de îngrijire nepotrivite, infecții bacteriene, virale sau micotice. Sunt foarte importante metodele de prevenire: nu lăsați sugarul să stea mult în scutecul murdar, spălați-l cu apă care curge după fiecare scaun, evitați hăinuțele din materiale sintetice, folosiți produse de îngrijire adaptate pielii lui!

Cruste alb-gălbui pe scalp

Crustele alb-gălbui pot apărea atât pe scalpul bebeluşului, dar şi pe sprâncene şi nu sunt un semnal de alarmă. Ele sunt manifestarea cea mai uşoară a dermatitei seboreice (secreția excesivă de substanțe grase). În majoritatea situațiilor nu necesită un tratament special, igiena normală fiind suficientă. Dacă aceste cruste sunt mai groase, este posibil ca medicul să recomande un ulei cu care să fie masat blând, după care spălat cu un şampon delicat.

Pete alburii pe mucoasa gurii

Muguetul sau „mărgăritărelul“ este o afecțiune a mucoasei bucale, produsă de ciuperci microscopice care se pot propaga la distanță (din intestin). Cum se manifestă: într-o primă fază se observă o inflamație, care se transformă apoi într-un strat alb, asemănător laptelui prins. Sugarul simte o jenă în timpul suptului, motiv pentru care devine agitat şi nu se hrăneşte cum trebuie. Medicul va recomanda tratamentul corect.