Crizele de colici la bebeluși trec de la sine în jurul vârstei de trei luni. Mămicile ar trebui să se înarmeze cu multă răbdare pentru a le face față, iar medicamentele ar trebui administrate doar dacă medicul pediatru consideră necesar. Plânsul bebelușului este manifestarea care trebuie „tratată” în primul rând, pentru că accentuează spasmele abdominale şi starea de disconfort. Chiar dacă nu elimină complet colicile, există câteva sfaturi care duc la ameliorarea durerilor, calmarea bebeluşului şi readucerea stării de calm şi relaxare atât a celui mic dar şi a părinților.
- Nu-l lăsa în pătuț prea mult timp dacă începe să plângă. Ridicarea bebeluşului din pătuț atunci când începe să plângă îl ajută să se calmeze mai repede şi vei evita astfel o sesiune de plâns mai lungă.
- Nu-l pune în pătuț imediat după ce l-ai alăptat. Ajută-l să eructeze (râgâie) după fiecare alăptare şi masează-i abdomenul dacă este balonat.
- Nu-l lăsa să plângă în voie, de teamă să nu devină prea atașat. În această perioadă are mai multă nevoie de tine. Respectiv, ține-l lângă abdomenul tău și încălzește-i astfel burtica la temperatura corpului. Legătura dintre mamă şi bebeluş este benefică pentru starea de calm a acestuia.
- Nu te panica! Părinții trebuie să rămână cât mai calmi atunci când îngrijesc un bebeluş care plânge din cauza crizelor de colici. Starea de agitație accentuează neliniştea celui mic.
- Nu-ți fie frică să-l alăptezi la cerere. Alăptarea este o metodă ce îl calmează. Dacă nu vrea să mănânce, ține-l pur şi simplu aproape de sân.
- Nu se administrează medicamente fără recomandarea medicului iar în cazul unui tratament se respectă întocmai prescripția medicală.
- Nu aplica niciodată comprese cu apă călduță dacă bebelușul plânge. Poți să le folosești doar dacă se oprește din plâns.
- Bebeluşul nu trebuie lăsat să plângă până la epuizare, fiindcă în primele luni de viață nu are capacitatea emoțională de a-şi controla stările. Are nevoie de atenția şi mângâierea mamei pentru a se calma. Nu trebuie legănat sau zdruncinat, este suficientă apropierea lui de pieptul sau burtica ta.
- Nu suprastimula bebeluşul - zgomote exagerate, agitație, sunete deranjante, lumină prea puternică, prea multe jucării care se rotesc, strălucesc, cântă etc.
- Dacă nu reuşeşti să te linişteşti, cere ajutorul partenerului sau altei persoane mai calme. Starea mamei influențează direct starea bebeluşului - acesta simte când mama este nervoasă, agitată, stresată. Inainte de a calma bebeluşul trebuie să te calmezi chiar tu.