Sunt tineri, frumoși, trăiesc o poveste de dragoste desprinsă din romane, iar în curând vor deveni… părinți. Sunt ambițioși și cred că vor îmbătrâni împreună, iar până atunci, au atâtea planuri de realizat, atâtea vise de împlinit… Cuplul Igor și Rodica Eșanu, a acceptat de această dată să ne primească în casa lor. Am fost curioși să vedem cum se împacă modestia lui Igor cu popularitatea Rodicăi și cât de pregătiți sunt pentru marea minune care urmează să se întâmple în viața lor.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Povestiți-ne un pic despre relația voastră: de cât timp sunteți împreună și cum v-ați cunoscut?

Suntem împreună de mai bine de 5 ani, dar parcă a fost ieri ziua în care ne-am cunoscut. Timpul zboară repede, îndeosebi cănd ești fericit alături de omul drag. Nu ne place să facem din relația noastră un exemplu, dar ne dorim să continue astfel până la bătranețe. Ne-am cunoscut foarte interesant, într-un club de noapte. Igor mă privea foarte convingător, iar eu pot să zic că zâmbetul lui m-a cucerit fără să-mi dau seama.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Cum este relația dintre o persoană publică, cum ești tu Rodica, și o persoană mai discretă cum este soțul tău?

Este o relație absolut normală și frumoasă. Mă simt specială, datorită lui. Ambii suntem mai discreți, indiferent de activitatea și jobul pe care îl are fiecare din noi.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Faptul că Rodica este o persoană publică vă afectează relația? Vă face oarecum mai responsabili în comportament etc.?

Sincer, nu m-am simțit vreodată persoană publică, în sensul că asta ar fi putut afecta cumva viața mea privată. Cât privește responsabilitatea și comportamentul, cred ca sunt calități obligatorii indiferent de job-ul pe care l-aș fi avut și eu, și Igor. Ne străduim să fim respectuoși, decenți și adevărați.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Rodica, tu operezi mai mult cu cifre și situații economice concrete. Cum ești în viața de zi cu zi? La fel de exactă?

Cred că da. Aș zice că sunt mai degrabă calculată. Nu i-au decizii pripite și bazate pe emoții, chiar dacă sunt o fire emotivă. Prefer să analizez la rece.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Dar romantismul? Ce loc ocupă în relația voastră? Care a fost cea mai romantică surpriză pe care ați făcut-o unul altuia?

Fără romantism nu există nici o poveste de dragoste, iar noi nu suntem o excepție. Suntem ambii romantici, dar în doze moderate, fără excese. Cred că cea mai frumoasă surpriză pentru noi este bebelușul. Și am făcut-o unul altuia.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Cine stă la bucătărie în familia voatră? Şi cine face meniul?

Ca o viitoare mamică, eu sunt cea care petrece mai mult timp la bucătărie. Deși, avem și momente când bucătarul șef devine soțul. Îmi place să gătesc, mai ales ceea ce știu că o să placă cu siguranță. Cina este o tradiție frumoasă pentru noi, până acum în doi, iar în curand în trei.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Dar celelalte treburi casnice pe seama cui sunt?

Sunt treburi casnice care îmi revin mie, ca femeie. Cele bărbătești revin soțului. În familia noastră e democrație, ne ajutăm reciproc dacă e cazul.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu În curând veți deveni părinți. V-ați pregătit deja de marele eveniment?

Emoțional suntem într-o stare de euforie și fericire nemaipomenită. Probabil suntem pregătiți, pentru ca ne-am dorit un copilaș din tot sufletul, iar momentul ales de Dumnezeu cu siguranță este cel mai potrivit. Cât privește cumpărăturile pentru bebe, cred ca au fost cele mai plăcute de până acum.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Ați ales deja maternitatea? Medicul? Sau ați optat pe ceea ce vă oferă statul?

Am ales o maternitate privată. Nașterea este un moment special pentru o femeie și cred că fiecare merită condiții și atitudine pe masură. Din păcate, statul nu-și prea bate capul de viitoarele mămici, am simțit-o și pe pielea mea la policlinicile de stat. De asta am decis să nu lupt cu sistemul fiind însărcinată. Medicul nostru este Ana Josan. Mi-a fost recomandata de mai multe prietene, am încredere în ea, cred că totul va fi bine.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Igor, vei asista la naștere? Și ce părere ai despre acest fapt?

În ultima perioadă, am remarcat așa un trend în rândul bărbaților. Eu la sigur nu fac parte din această categorie. Voi fi alături de Rodica cât va fi nevoie, dar în momentul culminant cred că medicii sunt cei care trebuie să asiste în sala de naștere.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Ați ales deja un nume ?

Da, am ales. Mai exact, numele l-a ales pe el. Este o poveste frumoasă legată de numele bebelușului, pe care o va afla și el când va apărea pe lume.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Cum credeți, ce fel de părinți veți fi? Dintre acei care planifică activitatea copilului minut cu minut sau o veți lua mai încet?

Vom încerca să fim părinți buni, exact cum sunt și părinții noștri pentru noi. Avem exemple demne de urmat. Educația și cultura trebuie cultivate copiilor din prima zi de viață, dar nu trebuie să uitam și de spațiul lor, lumea lor, care nu trebuie invadate total. Uneori, prea multă implicare nu face bine. Rămâne săa vedem asta și în practică, stiți cum, la teorie suntem cu toții mari specialiști.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Veți apela la o bonă sau tu, Rodica, vei prefera să îți crești singură îngerașul?

Nici o bonă nu poate substitui căldura și dragostea mamei. Dar, în același timp, să ai o persoană care te ajută cu copilul mi se pare un lucru absolut normal și firesc, mai ales pentru mămicile care revin la muncă. Eu deocamdată nu am luat o decizie în această privință. Totul depinde de cel mic, cred ca el va dicta programul meu zilnic.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Câte cărți despre copii sunt în biblioteca voastră? Și cum credeți copii se cresc „după cărți”?

Deocamdată avem doar o carte privind primul an de viață al copilului. Dar biblioteca urmează să fie suplinită neapărat. Acum cu toate gadgeturile, citim mai mult pe net. Dar nimic nu se compară cu cititul unei cărți, mai ales copiilor. În privința educației copiilor "după carți", cred ca sunt multe sfaturi utile care sunt de folos părinților, dar orice abordare e individuală.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Câți copii vă doriți în general?

Nu am stabilit un numar exact, până la urmă Dumnezeu decide. Dar, un frațior sau o surioară ar fi frumos.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Ce valori preluate din familiile voastre veți încerca să le transmiteți copiilor voștri?

Onestitatea, omenia și respectul. Aceste valori sunt fundamentale în educația copiilor.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Pentru o relație frumoasă, așa ca a voastră, este nevoie doar de dragoste?

Nu există o relația frumoasă fără dragoste. Această emoție hrănește sufletul. Dar cu siguranță, dragostea nu este suficientă. Încrederea, răbdarea și respectul reciproc sunt pilonii unei relații de durată.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu Voi chiar credeți că veți îmbătrâni împreună?

Da. Asta ne dorim. E frumos când vezi o pereche de bătrânei care se țin de mână și se privesc cu afecțiune și respect.

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu

Family portret: Igor și Rodica Eșanu