Angela Aramă – fondatorul Școlii de televiziune și dezvoltare personală.
Pentru mulți copii și adolescenți, ea a devenit ”mama de televiziune”, Angela însă are și ea copii. Despre relațiile cu ei, ea ne va povesti astăzi fără camere video, fără montaj și efecte speciale.
Care este lucrul principal despre bărbați, pe care fiica l-a aflat de la dvs.?
Probabil, cel mai important lucru despre bărbați ea urmează să-l afle din propria experiență. Ceea ce am discutat cu ea, se referă mai degrabă la relațiile cu ei. În acest sens, noi am crescut împreună: experiența mea a făcut-o mai bogată, iar experiența ei a fost o încercare serioasă pentru mine. Referitor la bărbați ca personalitate, pot spune un singur lucru: ei tot vor să fie iubiți.
Este posibil să surprinzi o femeie matură și asigurată?
- Desigur! Acum trei luni pe lume a venit prima mea nepoțică, Smaranda. Este o minune! Și apoi, vârsta și bunăstarea nu au nimic în comun cu plictiseala. Uneori, pur și simplu te uimesc lucruri obișnuite. Astăzi pe un arbore gol s-au așezat mai mulți pițigoi! A fost fantastic!
Fiica are acces la garderoba mamei? (și invers)
- Fiica ia tot ce î-i place, ce i se potrivește și vrea să refacă. Eu nu pot să iau hainele ei, din motive evidente – mărimile sunt diferite. Ea are grijă de siluetă, lucru care nu-l pot spune despre mine. Nu mă interesează aceasta. Cel puțin la etapa actuală din viața mea.
De ce uneori copiilor le este jenă de părinții lor (chiar și atunci când aceștia arată bine, sunt educați și se străduie să fie moderni)
- Nu cred, că le este jenă, pe motiv că nu-i apreciază la justa valoare. Pur și simplu uneori, părinții nu se gândesc la faptul, că ei pot jena în anumite situații. Copiii trebuie să aibă spațiul lor personal pentru activități. Controlul permanent sau prezența părintelui, chiar și din dragoste mare, diminuează dezvoltarea copilului, î-l încurcă.
Dacă ați întoarce timpul înapoi – la începutul perioadei de sarcină – v-ați educa copiii la fel?
- Greu de spus. Dacă m-aș întoarce înapoi, cu experiența actuală, probabil ceva s-ar fi schimbat. Însă este foarte bine, că părinții cresc și se dezvoltă împreună cu copiii lor. Este logic! O îmbogățire reciprocă! Eu respect personalitatea copiilor mei – acest lucru nu poate fi schimbat, chiar dacă ar fi trebuit să o iau de la capăt.
Sunteți o soacră bună?
- Da, sunt o soacră bună și bancurile cu soacra nu sunt despre mine. Soția fiului meu – la fel este copilul meu. Chiar dacă noi discutăm diverse subiecte la egal, și eu î-i împărtășesc din secretele mele ale fericirii sau nefericirii unei femei. Ea spune,că este imposibil să fiu numită soacră. De aceea, ea mă dezmiardă, numindu-mă Angelica. Uite așa!
Cu toții înțelegem, că căsnicia – este doar un contract, care reglementează relațiile dintre 2 persoane. Merită să crezi în dragoste în această situație?
- În orice situație trebuie să crezi în dragoste. Ea nu are nimic în comun cu înregistrarea oficială a relațiilor sau reînregistrarea lor. Și căsnicia nu reglementează absolut nimic în viața de familie. Aceste relații ori sunt,ori ele pur și simplu nu există. O nuntă pompoasă, cu toate elementele ei se termină repede. Important este ce rămâne după această nuntă.
Copiii ar fi prietenit cu dvs. dacă ați avea aceeași vârstă? Dacă ați fi la o petrecere?
- Asta da întrebare! Și da, și nu... Este dificil să răspund univoc. Depinde despre ce petrecere vorbim – despre a mea sau despre a lor. De altfel, copiii mei au interese diferite și medii de comunicare.
Viața dvs. ar fi fost la fel dacă vorbim de carieră și hobby, dacă ați fi trăit-o fără copii?
- Nu-mi imaginez viața fără copiii mei. La sigur, viața mea ar fi fost fără de ei fără culori. Noi împreună ne-am odihnit bine, ne-am distrat, am plâns și am râs. Nu, fără ei nimic nu ar fi fost atât de frumos.
Care este cea mai dificilă întrebare pe care v-au adresat-o copiii?
- Nu-mi aduc aminte de așa ceva. Atunci, când între mamă și copii nu sunt impedimente de vârstă, sociale și chiar unele inventate, nici o întrebare nu este dificilă. Mama poate doar să nu cunoască răspunsul. Aceasta însă nu este o problemă, putem împreună accesa Google!
Toți vorbesc, că generațiile anterioare diferă de următoarele. Prin ce se deosebesc tinerii de astăzi de dvs. și persoanele de vârsta dvs.?
- Prin multe și prin nimic. Noi nu am avut telefoane mobile, internet și atâtea haine. Dar și noi și ei doresc să fie fericiți, să iubească și să fie iubiți, să trăiască în bunăstare, să descopere lucruri noi și să învețe ce nu cunosc.
Dacă ați putea alege – ați fi de acord să jucați rolul de mamă sau de copil?
- Aceste roluri nu se termină niciodată pentru orice femeie, care are copii și un bărbat iubit. Aceste roluri sunt firești pentru o femeie. Ele trăiesc în femeie și o ajută să-și realizeze dorințele.
Copiii deseori sunt certați de mama?
- Desigur, se întâmplă să ne certăm. După care ne îmbrățișăm și plângem sau râdem. Eu însă nu-i cert niciodată. Fiecare răspunde pentru faptele și deciziile sale. Nu eu sunt cea care pedepsește. Viața. Și nu pedepsește, ci punctează.