Orhideea rămâne una dintre cele mai apreciate flori în rândul femeilor. Adesea, aceasta reprezintă cadoul ideal, pentru mulți dintre noi. Însă, din pacate, după ce o primim în dar, puțini știm cum să o îngrijim corect, iar în scurt timp, planta se ofilește.
Deși pare complicat, orhideea este foarte ușor de îngrijit. Nu este o floare pretențioasă și nu trebuie udată excesiv, deși mulți fac greșeala aceasta. De asemenea, este o plantă care iubește lumina, așa că trebuie păstrată într-un loc luminos, într-un ghiveci transparent, de preferat. Pe lângă asta, e important de reținut că nu ar trebui mutată prea des din ghiveci deoarece nu îi plac schimbările bruște.
Daca orhideea ta dă semne că începe să se ofilească, una dintre cauze ar putea fi udatul în exces. Atunci când planta primește prea multa apă, aceasta impiedica oxigenul să patrunda în radacini. Pe langa asta, apa în exces va duce la putrezirea radacinilor, lucru ce le va împiedica sa absoarba substantele nutritive.
Primul semn ca planta este udata prea des este vizibil la nivelul frunzelor. Acestea se vor dezvolta tot mai greu, urmand ca in final sa se ingalbeneasca. Cu toate acestea, daca ati udat planta in exces, exista sanse mari sa o salvati – numai daca mai are cateva radacini neputrezite.
Pentru a salva orhideea ofilită, trebuie să parcurgeți următorii pași:
- Înclinați ghiveciul pentru a scoate rădăcinile din vas și curățați-le apoi de compost;
- Pentru pasul următor aveți nevoie de o foarfecă de taiat via. Dezinfectați lamele în alcool și tăiați radacinile care au putrezit;
- Curățați cu atenție atât ghiveciul, cât și farfurioara ghiveciului în care a stat orhideea;
- Intr-o sită, amestecați pămânatul special pentru orhidee cu apa de la robinet și lăsați apa în exces să se scurga din recipient;
- Umpleți 3 cm de la fundul ghiveciului cu pămânat umed și apoi puneți planta în ghiveci. La sfârșit, adăugați compost pentru rădăcini;
- Puneți ordhideea la locul ei obișnuit și de acum înainte udați planta doar când pămânatul din primele straturi (3-6 cm) este uscat.
De asemenea, pentru ca orhideea să nu se ofilească, udați-o corect! Mai exact, de doua ori pe săptămâna vara și o singură dată pe săptămâna, iarnă.
În cazul în care rădăcinile plantei sunt putrezite, trebuie să le tăiați complet și să înmuiați planta în cărbune activat maruntit. Apoi, planta se pune deasupra pămânatlui din ghiveci, pentru că tăietura să se cicatrizeze. În situația aceasta, planta nu trebuie udată câteva zile.