În noaptea Învierii Domnului, la slujba de sărbătoare, sunt sfinţite coşurile cu… cozonaci, ouă şi alte bunătăți. Astfel, biserica îi binecuvîntează pe creştini să mănânce din nou bucate de frupt, după un post îndelungat.
Tradiţia de a sfinţi coşurile pascale se păstrează cu sfințenie în fiecare an. Iar uneori în coşuri pot fi văzute cele mai nelalocul lor lucruri: votcă, bijuterii şi multe altele.
Pe când fiecare obiect ar trebui să aibă o valoare simbolică.
Slujitorilor bisericii spun că se sfinţeşte puţină mîncare. În coş neapărat trebuie să fie prezent cozonacul, ce-l simbolizează pe Hristos, ouăle vopsite – simbolul renaşterii, iar celelalte produse, cum ar fi sarea – simbolul belșugului, slănina sau meiul, sunt adăugate la discreţia fiecăruia.
Și produsele din carne pot fi sfinţite, fiindcă simbolizează jertva mielului.Potrivit slujitorilor bisericii, excepţie fac cârnaţii din sânge.
Se spune că produsele sfinţite trebuie tăiate cu un cuţint sfinţit. Acest lucru este o ficţiune şi, totodată, o superstiţie. Nimeni nu vă condamna dacă veţi aduce o sticlă cu vin, insa preoţii avertizează că alte băuturi alcoolice nu pot fi sfințite.
Biserica mai condamnă obiceiul de a sfinţi obiectele materiale scumpe, cum ar fi bijuteriile si banii.
Este important să ţinem minte că produsele sfinţite nu pot fi aruncate. Ele trebuie mîncate la masa de sărbătoare, împărţite rudelor sau nevoiaşilor.
Sursa: prime.md