Poate că am fost cam naivi să credem că doar mergând pe jos vom găsi soluția la problemele noastre cu greutatea. Un studiu recent de la Brigham Young University (SUA) spune că simplul act de a merge pe jos – concret, între 10.000 și 15.000 de pași zilnic – nu a fost suficient pentru a-i face să slăbească pe cei 120 de studenți „boboci” care au participat la studiu.
Cercetătătorii au aflat rezultatele împărțindu-i pe studenți în trei grupuri și instruindu-i să meargă 10.000, 12.500 și respectiv 15.000 de pași șase zile pe săptămână, timp de 6 luni. La final, autorii studiului au observat că numărul mare de pași nu a fost suficient pentru a-i împiedica pe studenți să ia în greutate în medie 1,5 kg pe durata celor 6 luni.
„Exercițiul fizic singur nu este mereu cel mai eficace mod de a pierde din greutate”, a spus, în sumarul studiului Bruce Bailey, profesor de specialitate la BYU. „Număratul pașilor poate aduce beneficii în creșterea activității fizice, dar studiul nostru a arătat că nu se va traduce în menținerea greutății sau prevenirea creșterii ei”.
Totuși, Bailey a adăugat prompt că mărirea numărului de pași chiar aduce beneficii, chiar dacă nu în mod necesar în circumferința abdominală. Cercetătorii de la BYU au citat un studiu condus de un profesor de la Harvard Medical School care a observat că rata mortalității scade printre cei care fac mai mulți pași (deși scăderea s-a „nivelat” odată ce subiecții au atins 7.500 de pași).
Autorii studiului au mai observat o reducere generală a sedentarismului, despre care au spus că aduce beneficii fizice și emoționale suplimentare. „Chiar dacă nu va împiedica de la sine creșterea în greutate, mai mulți pași sunt buni pentru tine”, a spus Bailey.