Nu întotdeauna voma este un simptom al vreunei boli. Din contra, aceasta este un mecanism de apărare, care ajută organismul să elimine toxinele. De proces este responsabil centrul vomitiv din creier, care dă comandă stomacului să se golească. Comanda poate să vină de la diferite organe  – stomac, intestine, aparatul vestibular, centrii nervoși, rinichi, ficat etc. Încercăm să vă facem să înțelegeți care este voma periculoasă pentru copil.

Voma la copii: când e cazul să vă alarmați

Voma și influența ei asupra stării de sănătate a copilului

Centrul vomitiv la copii este destul de sensibil  și poate fi activat de cauze minore. De exemplu, reacție la miros, gust ș.a. În anii copilăriei este răspândită vărsătura psihogenă, determinată de o anumită frică, neliniște, emoție.  Iar dacă voma se repetă – e cazul să mergeți la medic.

E important să știți că atacurile repetate cauzează deshidratarea organismului, ceea ce la această vârstă decurge foarte repede, în special dacă voma este însoțită de diaree. Deshidratarea este periculoasă prin consecințe – nu rareori se dezvoltă pneumonia, are loc afectarea organelor interne. De aceea până la sosirea medicului e necesar să-i dați copilului să bea lichide. Dacă starea de greață se menține, dați-i să bea cu înghițituri mici, ca să provocați o nouă criză. Sunt recomandabile soluții de rehidratare –Rehydron, Humana electrolyt, Oralit.

Trebuie neapărat să chemați salvarea în următoarele cazuri:

  • După diferite traume, în special ale capului.
  • În eliminări se observă urme sangvine; copilul este slăbit.
  • Voma nu schimbă tabloul clinic, se repetă de mai multe ori.  
  • Acuză dureri abdominale.
  • Stare de leșin, amețeli.
  • Vomă și febră.

Voma la copii: când e cazul să vă alarmați

Voma și alimentația copilului

Părinții bebelușilor deseori confundă voma cu regurgitarea, însă acestea sunt procese diferite. Dacă voma este precedată de greață, de schimbarea stării, răsuflare intensă, regurgitarea are loc de la sine – este reacția la supraalimentare.    Dacă copilul este mai măricel, supraalimentarea poate cauza câteva prize de vomă în timpul mesei. Atunci voma trebuie să fie un motiv de reevaluare a modului de alimentare, copilul ar putea fi hrănit mai des și cu porții mai mici.

Organismul copilului poate reacționa prin vomă și la produsele introduse pentru prima dată în alimentație. În aceste cazuri aceste alimente trebuie introduse treptat, începând cu jumătate de  linguriță. Intoxicarea organismului de pe urma consumului produselor necalitative sau cu termenul trecut se va manifesta și prin alte simptome. De obicei, apare voma și diareea, poate apărea febra. În aceste cazuri trebuie  neapărat să chemați medicul, în special dacă e vorba de un copil cu vârsta de până la trei ani.

Voma și diareea sau alte modificări ale scaunului

În afară de intoxicație, voma și diareea poate indica  și asupra altor boli. Unele dintre ele impun chemarea urgenței.

  • Voma este însoțită de schimbări ale scaunului și copilul se plânge de dureri în partea dreaptă – putem suspecta o apendicită.
  • Voma după masă, greutate în stomac, dureri în partea stângă – gastrită,  enterită.

Aceleași simptome pot indica asupra unei inflamații ale pancreasului, colecistite, helmintoză, boli infecțioase, boli ale tractului-intestinal. Dacă starea de rău începe cu vărsături, care apoi nu se mai manifestă, iar diareea durează câteva zile – poate fi vorba de rotavirus (gripă intestinală), de care cel mai des sunt afectați copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani

Voma și diareea pot fi simptome ale unor boli chirurgicale ale abdomenului, acestea vor fi însoțite de dureri acute, cu eliminări sangvinice, slăbiciunii, paloare, cu trăsături trase ale feții. În acest caz e nevoie de internare.   

Voma la copii: când e cazul să vă alarmați

Voma și febra

În copilărie, IRVA (infecție virală respiratorie acută) este însoțită de vomă. Accesele pot apărea după tuse sau să se manifeste independent. În aceste cazuri se observă voma și febra, slăbiciuni, rinită, inflamarea mucoasei căilor respiratorii. În cazul intoxicațiilor puternice, cauzate, de exemplu, de gripă poate apărea, de asemenea,  diareea. Voma și febra sunt caracteristice și pentru alte afecțiuni:

  • Hepatite virale – pentru care este caracteristică, printre altele,  diareea, amărăciune în gură, dureri în hipocondrul drept, schimbarea culorii urinei (întunecarea).
  • Obstrucție intestinală – conținutul vomei este de culoare închisă, cu miros neplăcut, se observă și constipații, febră, burta este tare  și încordată. 

Pe lângă vomă și temperatură, pot apărea simptome ale crizei acetonice, care apare la copii din cauza acumulării acetonei și acidului acetoacetic în sânge. Caracteristicile particulare – miros de acetonă al urinei, vomei și al respirației. Această stare este o reacție obișnuită la excitanți externi (durere, spaimă, foame, consumul produselor grase etc.) În unele cazuri criza indică asupra unor boli mai serioase, în special a bolilor sistemului endocrinologic, patologii ale ficatului, anemie hemolitică și asupra unor boli oncologice.  

Voma la copii: când e cazul să vă alarmați

Vărsături cu sânge

După conținutul vomei, de asemenea, se poate determina posibilele boli și seriozitatea crizei. De exemplu, dacă, după masă, copilul regurgitează bucăți de alimente, mai degrabă e vorba de o supraalimentație – trebuie doar să urmăriți starea copilului în următoarele ore. Dacă în conținutul vomei există urme de sânge, trebuie să chemați urgența.

De exemplu, acesta poate indica asupra unei obstrucții intestinale sau a unor afecțiuni ale esofagului și ale stomacului, în special pe fondalul apariției  ulcerului. În aceste cazuri voma nu va fi consistentă, va fi uneori de culoare închisă, aproape cafenie. Dacă noaptea apare o vomă sângeroasă mai abundentă, aceasta poate fi  un simptom al varicelui esofagului sau stomacului. Boala este caracteristică pentru persoanele mai în vârstă, iar dacă apare la copii – este o afecțiune  gravă a sănătății, cum ar fi patologiile congenitale ale organelor interne,  boli hepatice.

Voma cu sânge de culoare aprinsă uneori este un simptom al sângerărilor nazale, întrucât o parte din acestea sunt  înghițite de copil, acumulându-se în stomac. Acest fenomen apare când e vorba de apariția pojarului, tusei convulsive, gripei și chiar a  IRVA. Tusea puternică poate cauza ruperea vaselor sangvine ale gâtului inflamat. În aceste situații, sângerările au loc imediat după atacul de tuse, acestea vor fi nesemnificative, dar de culoare intensă.   

Sursa