mamaplus

Vești îngrijorătoare pentru persoanele sub 60 de ani. Pot rămâne cu aceste boli grave dacă se infectează cu COVID-19

0
//
26.06.2020

Cercetătorii britanici vin cu o nouă descoperire șocantă: coronavirusul poate provoca o serie de probleme neurologice în cazul persoanelor care fac o formă severă a bolii.

Afecțiunile neurologice au fost observate la persoane sub 60 de ani care dezvoltă forme grave ale bolii. Printre acestea, se numără inclusiv un sindrom cognitiv asemănător demenței, psihoza, inflamațiile şi tulburările de dispoziție precum depresia sau anxietatea.

„Accidentele vasculare cerebrale sunt deja recunoscute ca o complicație provocată de COVID-19. Dar ceea ce a descoperit studiul nostru, şi este surprinzător, a fost că a doua cea mai frecventă complicație neurologică este această modificare a stării mentale”, a explicat Benedict Michael, cercetător la Universitatea din Liverpool şi co-autorul studiului.

Oamenii de știință spun că rezultatele oferă o perspectivă importantă a potențialelor complicații, dar ar trebui tratate cu precauție, deoarece nu se poate trage, încă o concluzie privind prevalența unor astfel de complicații.

Studiul a fost făcut pe 125 de pacienți din Marea Britanie. Cea mai frecventă complicație în cazul acestora este atacul vascular cerebral, în cazul a 77 dintre aceștia. Dintre aceştia, 57 au avut un AVC cauzat de un cheag de sânge în creier, cunoscut sub numele de accident vascular cerebral ischemic, 9 pacienți au avut un AVC cauzat de o hemoragie cerebrală, iar un pacient a avut un atac cerebral cauzat de inflamație în vasele de sânge ale creierului.

Alți 39 de pacienți au prezentat semne de confuzie sau modificări ale comportamentului care reflectă o stare mentală alterată. Şapte dintre aceştia au avut o inflamație a creierului, denumită medical encefalită.

Restul de 23 de pacienți cu o stare mentală alterată au fost diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice, inclusiv psihoză, sindrom asemănător demenței şi tulburări de dispoziție.