mamaplus

Vaccinarea HPV se face între 12 și 14 ani. Fetele sunt protejate timp de 20 de ani

-
//
14.02.2020

Două doze de vaccin presupune planul de imunizare pentru HPV. Acestea vor proteja viitoarea adolescentă de pagubele pe care le face acest virus în colul uterin. Pe de altă parte, fetele şi părinţii trebuie să ştie că fumatul distruge integritatea celulelor de la nivelul colului. Este un factor de risc la fel de important ca prezenţa virusului.

Vaccinarea HPV, decontată acum, se face între 12 şi 14 ani. În acest perioadă, s-a constatat că răspunsul sistemului imuntar e cel mai bun. Vaccinul protejează timp de 20 de ani.

Orice femeie adultă poate face vaccinul la cerere. Efectul vaccinării e mai slab cu cât vârsta depăşeşte 14 ani.

Pe lângă vaccinare, tinerele ar trebui informate că fumatul are impact negativ la fel de mare asupra celulelor colului uterin ca şi prezenţa virusului. Aceasta deoarece fumatul scade rezistența membranelor celulare. Şi celulele devin vulnerabile în faţa oricărui agresor.

În Republica Moldova, în fiecare zi o femeie este depistată cu cancer de col uterin. La fiecare 3 zile o femeie moare din această cauză. Femeile ar trebui să cunoască faptul că leziunile pre-canceroase din colul uterin se pot detecta uşor la un examen papanicolau.

O leziune pe colul uterin pre-canceroasă, odată îndepărtată chirurgical, nu mai are risc să se transforme în cancer. După intervenţie, colul uterin se vindecă prin celule normale.

La început de an, controlul ginecologic este ogligatoriu, în lipsa oricăror simptome. Aceasta deoarece bolile grave – vorbim despre cancer de col uterin, de uter ori de ovar - evoluează FĂRĂ SIMPTOME.