Dr. Brezan Nicoleta, medic primar medicină internă, a explicat cum interpretăm valorile colesterolului și ce alimente trebuie să evităm pentru un regim alimentar corect.
Ce înseamnă colesterolul mărit și cum se manifestă?
Hipercolerolestemia sau colesterolul crescut sau dislipidemiile reprezintă creșterea lipidelor din sânge. Colesterolul crescut este un factor de risc cardiovascular, asftel încât depistarea precoce a creșterii lui duce la prevenția bolilor cardiovasculare.
În practica clinică, noi dozăm 4 fracțiuni de grăsimi: colesterolul total, LDL colesterol colesterolul rău, HDL colesterol colesterolul bun și trigliceridele.
Pentru practica curentă are valoare doar LDL colesterolul, lipoproteinele cu densitate joasă. Cu timpul, acesta se depune sub stratul intern al arterelor și formează încetul cu încetul plăcuța de ateroscreloză, așa-numita plăcuță de aterom, care stă la baza bolilor cardiovasculare: a infarctului de miocard, a accidentelor vasculare cerebrale, a stenozelor arteriale carotidiene și a bolii arteriale vasculare periferice.
Când sunt dozate lipidele din sânge și la cine?
În primul rând, la pacienții care au deja o boală cardiovasculară: infarct de miocard, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, la cei care au diabet zaharat și boală cronică de rinichi.
Urmează pacienții care prezintă factori de risc cardiovascular: pacienții obezi, sedentari, cei care se știu cu dislipidemie în antecedente, cei care au în familie, la rude de gradul I, boli cardiovasculare la vârste tinere: la bărbați la mai puțin de 55 de ani și la femei la mai puțin de 60 de ani.
La pacienții care au anumite condiții asociate: pacienții care au boli autoimune (lupus), poliartrita, la bărbații cu disfuncții erectile, la femeile care în sarcină au avut hipertensiune arterială și diabet zaharat.
La paciențtii la care observăm la examenele clinic xantoame și xantelasme la nivelul pleoapelor, ceea ce ne indică că este vorba despre o hipercolesterolemie familială.
Ar fi bine de efectuat un screening la toți bărbații de peste 40 de ani și la toate femeile de peste 50 de ani sau la cele care au intrat la menopauză.
Cum pot fi interpretate valorile colesterolului?
Pentru indivizii aparent sănătoși avem o diagramă, diagrama Score, în care introducem anumite date: sex, vârstă, tensiune arterială, dacă este fumător sau nefumător, valoarea colesterolului total și, în funcție de toate astea, ni se dă un nivel de risc al pacientului: scăzut, moderat sau crescut.
La nivelul moderat se încadrează pacienții sedentari, obezi și cei care au avut boli cardiovasculare la vârste tinere în familie.
Pentru cei care au un nivel de risc de peste 10% de a face boală cardiovasculară nu mai folosim această diagramă. Ei, de obicei, sunt deja diagnosticați cu boli cardiovasculare sau cu boală clinică de rinichi și cu diabet zaharat.
În ce constă regimul alimentar?
Regimul alimentar este primul pas în modificarea stilului de viață la pacienții care prezintă hipercolesterolemie. În primul rând, trebuie evitate grăsimile saturate: grăsimile animale din carnea de porc, rață, gâscă, oaie, grăsimile saturate din lactate: unt, smântână.
De preferat a se consuma carne de pește și fructe de mare de 2-3 ori pe săptămână, fructe și legume proaspete.
Este recomandată dieta mediteraneană. Aceasta presupune: să se consume mai mult de 3 porții pe zi de fructe și de legume, să se consume cereale integrale, maxim 2-3 ouă pe săptămână, în loc de ulei de floarea-soarelui să se consume ulei de măsline. Este de evitat carnea roșie și cât mai rar folosită carnea de pasăre, bineînțeles fără piele.
Cum tratăm colesterolul mărit?
Prin modificarea stilului de viață, respectarea dietei mediteraneane, prin efectuarea a 30 de minute de activitate fizică (mersul pe jos), fără fumat și în funcție de nivelul de risc al fiecărui pacient, pe care l-am stabilit așa cum am explicat anterior, dacă metodele de modificare a stilului de viață nu sunt eficiente, apelăm la tratament.