Tulburări ale microflorei intestinale: 5 motive să acordați atenție stării de sănătate

Tulburări ale microflorei intestinale: 5 motive să acordați atenție stării de sănătate

-
//
29.07.2016

Despre faptul că microflora intestinului are un rol determinant în funcționarea tractului gastrointestnal știe, probabil, toată lumea. Totodată, însă, pe lângă rolul important în sistemul digestiv, funcționarea normală a intestinului determină, în mare măsură, tonusul vital al întregului organism. Mai mult, există o legătură strânsă între intestin, sistemul imunitar și cel nervos.

Tulburări ale microflorei intestinale: 5 motive să acordați atenție stării de sănătate

Microflora este o lume aparte, care numără peste 10 000 de tipuri de bacterii, care, în medie, cântăresc aproximativ 3-4 kilograme. Și, cu cât mai multe studii se efectuează în acest domeniu, cu atât mai clar devine faptul că sfera de activitate a acestor bacterii este mult mai largă decât se credea anterior.

Protecție împotriva infecțiilor

Cercetătorii au stabilit că 80% dintre celulele imunitare sunt concentrate în intestin, iar imunitatea este arma principală a organismului în lupta cu agenții patogeni ai bolilor. Bacteriile bune formează un fel de barieră de protecție între microbii străini și pereții intestinului, inhibând direct microflora patogenă a intestinului și activând mecanismele imunitare. Microflora noastră antrenează așa-numitele celule T, răspunzătoare pentru imunitatea generală a organismului. Celulele T sunt cele care controlează intensitatea și durata răspunsului imunitar.

Absorbția vitaminelor, mineralelor și a nutrienților

Celulele bacteriene ale microflorei ajută organismul să elimine bacteriile „rele”. Microflora normală a intestinului reduce semnificativ riscul ca microbii patogeni să reziste și să se dezvolte. Însă în cazul dereglării microflorei intestinale, organismul nu mai este în stare să digere normal alimentele, fiind perturbat, ca urmare, procesul de absorbție a mineralelor, vitaminelor și nutrienților folositori. Aceasta poate conduce la dezvoltarea pe viitor a unor boli destul de serioase. 

Metabolismul

Metabolismul, sau schimbul de substanțe în organismul omului, este reglementat în mare parte de sistemul digestiv. Multele cercetări au arătat că dereglările de microfloră intestinală au o influență directă asupra creșterii greutății. Dacă kilogramele se depun fără motive vizibile, trebuie să vă adresați obligatoriu unui gastroenterolog și să efectuați toate analizele necesare. Greutatea excesivă poate fi o consecință a disbacteriozei și a tulburărilor de metabolism.

Tulburări ale microflorei intestinale: 5 motive să acordați atenție stării de sănătate

Depresiile

Sfera de activitate a bacteriilor nu se limitează la intestin. Microflora influențează și asupra stării psihice a omului, iar dereglările compoziției acesteia sunt legate de apariția depresiei. Este interesant că bacteriile intestinale influențează nu doar asupra stării noastre de spirit, ci și asupra funcționării creierului. Un rol important în acest proces îl joacă niște substanțe speciale, produse de microflora intestinală, care interacționează cu creierul prin intermediul nervului vag și al sistemului endocrin.

În cursul cercetărilor efectuate de oamenii de știință de la APC (Centrul Alimentar Farmabiotic) s-a demonstrat că bacteriile intestinale reglează nivelul de serotonină, așa-numitul „hormon al fericirii”. Astfel, în prezent, este dovedită dependența sănătății mintale de calitatea funcționării microflorei intestinale. Acest lucru înseamnă că schimbările din microfloră cauzate, bunăoară, de antibiotice, dietă sau o infecție, pot avea implicații grave pentru funcționarea creierului.

Oboseala cronică

O cauză a energiei scăzute și a oboselii cronice poate fi intoxicația intestinală. În caz de tulburare a microflorei intestinale, este perturbat și echilibrul microorganismelor benefice, ele își pierd capacitatea de a lupta împotriva agenților patogeni, care elimină produse toxice. Intoxicarea zilnică a organismului cu produse otrăvitoare proprii conduce la apariția oboselii cronice, reducerea capacității de muncă, scăderea energiei vitale și a tonusului întregului organism.

Tulburări ale microflorei intestinale: 5 motive să acordați atenție stării de sănătate

Cum să asigurăm o microfloră sănătoasă a intestinului?

În primul rând, pentru funcționarea normală a intestinului, o importanţă crucială are modul sănătos die viaţă. O dietă adecvată, exerciţii fizice moderate, respectarea regimului de odihnă și somn – toate acestea sunt condiţii obligatorii pentru o sănătate bună și o funcţionare normală a microflorei organismului. De asemenea, ar trebui să includeţi în meniul dumneavoastră cât mai multe produse lactate acide, bogate în bacterii benefice.

În ajutorul organismului nostru au fost create şi probioticele, în compoziţia cărora intră bacterii benefice vii, asemănătoare locuitorilor naturali ai intestinului nostru. Există o mulţime de probiotice diferite, iar alegerea celor potrivite nu este uşoară. Ţineţi cont de faptul că tulburările provoacă modificări specifice în organism. S-a descoperit că fiecare bacterie este individuală şi are funcţii foarte diferite, uneori chiar opuse. Dezechilibrul intestinului variază în funcţie de starea patologică. De exemplu, în caz de stres sau alimentaţie incorectă se produc anumite disfuncţii, iar în caz de administrare a antibioticelor – altele. Această problemă este soluţionată cu succes de probioticele cu acţiune direcţionată.

Sursa