mamaplus

Suferi de tulburări hormonale? Iată cum poți să-ți ajuți sistemul endocrin

-
//
24.02.2021

Sistemul endocrin are un rol extrem de important în organism, influențând în mod direct funcționarea celorlalte sisteme. Iată de ce orice dezechilibru hormonal poate fi succedat de o serie de probleme de sănătate.

Dacă suferi de dereglări hormonale grave, e esențial să ajungi cât mai repede la un medic endocrinolog, care, în urma unor investigații, îți va prescrie tratamentul potrivit.

Așa cum se știe că întotdeauna e mult mai simplu să preîntâmpinăm apariția unei afecțiuni decât să o tratăm, ne-am gândit că ți-ar fi util să afli ce poți face pentru a preveni tulburările endocrine. Suntem ceea ce mâncăm, drept urmare, trebuie să avem grijă la alimentele pe care le includem în meniul nostru zilnic. Așa cum există o serie de produse care pot deregla sistemul hormonal, există și alimente care din contra, pot preveni aceste dereglări. Iată care sunt ele:

Grăsimile sănătoase
Organismul nostru are nevoie de grăsimi. Totuși, nu e vorba de orice fel de grăsimi, ci de grăsimi sănătoase precum: acizii grași Omega-3 și Omega-6, pe care îi regăsim în peștele gras (somon, sardine), uleiul de cocos, uleiul de măsline, avocado, dar și în fructele de mare.

Iaurtul
Iaurtul este bogat în probiotice, care ajută la înmulțirea bacteriilor benefice din flora intestinală. De asemenea, iaurtul este bogat in vitamina D, care are rolul de a regla hormonal organismul si de a preveni, totodata, îmbatranirea prematură.

Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi precum: spanacul, varza kale ori coriandrul luptă împotriva radicalilor liberi, hranesc organismul cu nutrienți de preț și reglează nivelul hormonilor. 

Plantele medicinale
Usturoiul, scortișoara, ghimbirul, piperul cayenne, turmericul și alte plante medicinale ajută la stabilizarea hormonală a organismului.

Alimentele bogate în proteine
Proteinele joaca și ele un rol important în menținerea unui echilibru hormonal. Alimentele bogate în proteine benefice în asemenea situații sunt: fasolea, quina, lintea, ouăle și nucile.

Dacă vei include aceste produse în alimentația ta zilnică, te vei simți, cu siguranță, mai bine și vei preîntâmpina eventualele dereglări hormonale.

Pentru a preveni tulburările endocrine însă, nu e suficient să ai o alimentație echilibrată. E important, de asemenea, să te odihnești suficient. Așa că încearcă să dormi câte 8-9 ore pe noapte și să ai un somn de calitate, adică într-o cameră întunecoasă și bine aerisită.

Totodată, specialiștii recomandă să adoptăm un stil de viață activ. Sportul contribuie și el la prevenirea dereglărilor hormonale, îți întărește imunitatea și te face să te simți mai bine și din punct de vedere emoțional.
În plus, ar fi bine să renunți la vicii. Dacă fumezi sau consumi alcool ori alte substanțe care îți intoxifică organismul, cea mai bună decizie este să renunți la aceste obiceiuri. 

Așa cum probabil ai auzit nu o singură dată, stresul, de asemenea, poate provoca dereglări hormonale. Pentru a evita aceste probleme, învață să-ți gestionezi corect emoțiile și să scapi de stres, practicând exerciții de relaxare sau meditând.