

Transpirația este un proces firesc, normal, care ajută la reglarea temperaturii corporale, dar care, în anumite situații, poate semnala anumite tulburări, mai ales dacă este produsă excesiv. De regulă transpirăm în zona axilară, pe spate sau pe față, dar sunt şi persoane care se confruntă cu o situație ceva mai neplăcută, cum ar fi transpirația abundentă între picioare, deoarece şi în această zonă există numeroase glande sudoripare.
Transpirația este în strânsă legătură cu metabolismul, sistemul nervos, hormonii, circulația sângelui şi chiar starea noastră emoțională. Atunci când este produsă în exces, aceasta poartă denumirea de hiperhidroză.
Alte simptome care pot însoți transpirația abundentă în zona intimă sunt mâncărimile, iritațiile şi mirosul neplăcut.
Transpirația excesivă între picioare poate avea cauze diverse. Atât la femei, cât şi la bărbați, zona inghinală este împânzită de glande sudoripare, dar acestea sunt hiperactive doar în anumite situații, cum ar fi:
Transpirația excesivă între picioare poate fi evitată sau ameliorată urmând anumite tratamente sau făcând unele schimbări în stilul de viață. Acestea pot consta în:
În funcție de cauză, transpirația excesivă poate fi tratată şi cu anumite medicamente (anticolinergice, antidepresive triciclice etc.) sau cu injecții cu botox. Deoarece transpirația poate creşte riscul de candidoză, este indicată folosirea unei creme sau a unor ovule cu proprietăți antifungice pentru a reduce acest risc.
În cazul în care transpirația excesivă este o consecință a dezechilibrelor hormonale, cum ar fi cele cauzate de menopauză, terapia de substituție hormonală ar putea ameliora acest simptom. De asemenea, anticoncepționalele orale pot fi o soluție pentru reglarea hormonală, dar acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului.
Dacă transpirația excesivă între picioare persistă sau apar şi alte simptome îngrijorătoare, nu ezita să programezi o vizită la medic.
Iată care sunt semnele că ar trebui să te adresezi unui medic: