mamaplus

Sfaturile pediatrului pentru ameliorarea simptomelor răcelii la copii în timpul iernii

-
//
03.12.2021

Virozele respiratorii sunt acum la ordinea zilei. Este foarte important ca părinții să aibă grijă ca alimentația copilului să fie una echilibrată, bogată în vitamine, mai ales dacă cel mic are sub 7 ani, iar sistemul său imunitar nu este dezvoltat în totalitate.

Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele, conțin cantități mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine, cu rol deosebit de important în apărarea organismului de acțiunea radicalilor liberi, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.

De asemenea, suplimentele cu echinacea stimulează sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii, spune medicul pediatru, Alina Stanciu.

Foarte importante sunt alimentele bogate în seleniu, precum peştele, cerealele, fasolea, soia, semințele de floarea-soarelui şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, caju, fistic). Acest mineral joacă un rol fundamental în ceea ce priveşte sănătatea sistemului imunitar.

Nu înfofoliți copilul până în vârful nasului!

Atenție mare şi la îmbrăcămintea pe care o alegeți pentru copii! Nu îi înfofoliți până în vârful nasului pentru că există riscul să transpire şi, stând un timp îndelungat în haine ude, poate apărea hipotermia.

Recomandarea generală la sugari şi copii mici este îmbrăcarea cu mai multe straturi de haine decât ar purta o persoană adultă la aceeaşi temperatură.  Se porneşte de la un body, cu pantaloni şi mâneci lungi, şosete groase, o bluziță sau o salopetă şi se termină cu geacă, mănuşi, fular şi căciulă, recomandă medicul pediatru.

Dacă o simplă răceală la copii poate fi ameliorată prin sfaturile mai sus menționate, simptome precum febra persistentă, tusea cu dificultate respiratorie, secrețiile nazale mucopurulente şi alterarea stării generale ar trebui să îi determine pe părinți să consulte un specialist.

Răceala în timpul iernii – recomandări pentru ameliorarea simptomelor

În cazul în care copilul prezintă simptome precum strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată şi dureri de cap:

  • Se recomandă repausul la domiciliu, izolarea de ceilalți membri ai familiei şi umidificarea aerului atmosferic. Curățați periodic umidificatorul pentru a evita contaminarea lui cu bacterii sau mucegai.
     
  • Pentru desfundarea nasului se folosesc serul fiziologic sau apa de mare, precum şi toaletarea cu pompița sau aspiratorul nazal. Foarte important este să îi învățăm pe copii să îşi sufle nasul şi să evităm folosirea parfumurilor, a detergenților parfumați şi a balsamului de rufe, care pot irita căile respiratorii ale copilului.
     
  • Febra poate fi ameliorată printr-o hidratare corespunzătoare, atât cu apă cât şi cu supe de legume şi sucuri naturale de fructe, dar şi prin băi hipotermizante, cu temperatura apei cu 2 grade Celsius mai mică decât temperatura corporală.
     
  • Durerile de gât pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice şi antiinflamatoare.
     
  • Mierea, administrată după vârsta de un an, în combinație cu diverse piureuri de fructe, are proprietăți antiseptice şi combate inflamația, fiind recomandată şi pentru calmarea tusei. Tusea poate fi combătută şi prin siropuri antitusive sau fluidificante ale secrețiilor bronşice.