mamaplus

Secrețiile abundente și mâncărimile vaginale – primele simptome ale micozei

-
//
11.05.2021

În jur de 75% dintre femei au o micoză vaginală cel puţin o dată în viaţă. Este vorba despre o infecţie benignă, dar care poate fi evitată prin respectarea unor măsuri. Micoza vaginală este o infecţie genitală benignă cauzată de ciuperci microscopice. Adesea, este provocată de ciuperca numită Candida albicans, care se găseşte în mod normal în organism.

Micoza poate afecta gura, faringele, esofagul, pielea, dar cel mai des, vaginul. În multe cazuri, micoza apare ca urmare a dezechilibrului florei vaginale. Implicate sunt şi tratamentele cu antibiotice, sistemul imunitar slăbit, diabetul şi duşurile intravaginale. Printre factorii favorizanți ai micozelor vaginale se numără: sarcina, bolile endocrine, perioada menstruală şi îmbrăcămintea strâmtă.

Printre simptomele micozei vaginale, se numără:

  • secreția albicioasă abundentă
  • iritația mucoasei vaginale
  • senzația de disconfort în timpul actului sexual
  • iritații la nivelul vulvei
  • senzația de mâncărime vaginală şi a țesuturilor din jur (prurit)
  • durere sau arsură în timpul urinării
  • La bărbați pot apărea mâncărimi, înroşire şi erupții la nivelul penisului.

Este contagioasă?

Micoza vaginală nu este considerată boală cu transmitere sexuală. Totuşi, poate fi reactivată în timpul raporturilor sexuale neprotejate. De aceea, sunt contraindicate contactele sexuale când sunt prezente simptome specifice micozelor vaginale.

Cum se tratează?

Tratamentul în cazul candidozei vaginale este simplu, dar trebuie urmat pe o perioadă mai lungă, doarece boala poate să recidiveze. În primă fază, este recomandat tratamentul de 3-7 zile cu antifungice (medicamente utilizate în tratamentul micozelor), fie că este vorba de ovule sau de creme vaginale. Chiar dacă simptomele se ameliorează, ciuperca implicată, Candida albicans, nu va fi eliminată complet din vagin, iar candidoza se poate reinstala.

Uneori, acest lucru se întâmplă chiar la câteva zile sau săptămâni de la tratamentul inițial dacă factorul perturbator persistă. În timpul tratamentului, se recomandă o igienă strictă a zonei genitale, evitarea duşurilor vaginale, a tampoanelor interne şi a articolelor de îmbrăcăminte strâmte. Este indicată purtarea lenjeriei intime de bumbac.

Şi dacă reapar simptomele?

Există posibilitatea de apariţie a unei „reticențe la tratament“. Se recomandă efectuarea unei fungigrame (similară antibiogramei pentru bacterii), pentru a identifica substanța la care specia respectivă de Candida răspunde cel mai bine. Dacă episoadele de candidoză sunt frecvente (de mai mai mult de 5 ori pe an), trebuie investigate posibilele cauze. Se recomandă verificarea glicemiei, dozările hormonale şi testele de imunitate.

Pentru a preveni apariția micozelor vaginale, se recomandă evitarea săpunurilor parfumate pentru igiena intimă.